Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017 11:05

Μιχάλης Γεράνης: Περνάμε στην Τρίτη γενιά διαχείρισης απορριμμάτων - Η "Eγνατία" Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

Στην εισήγηση του στο 5ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Γεράνης Μιχάλης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των υποδομών της χώρας μας για κοινή αποτελεσματική λύση που θα ενώνει ακόμα και τους 5 ΠΕΣΔΑ (Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, Κεντ. Μακεδονία, Δυτ. Μακεδονία, Ήπειρος και Θεσσαλία) για την αξιοποίηση του υπολείμματος.

Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων θέτει σαφείς προτεραιότητες για το 2020 και η Ελλάδα πρέπει να διανύσει μεγάλη απόσταση για να καλύψει τους στόχους εκτροπής από την ταφή.

Αναφέρθηκε επίσης στην αυριανή μέρα για τη Διαχείριση των απορριμμάτων στη Κεντρική Μακεδονία όπου:
Ωριμάζουν και υλοποιούνται σύγχρονα έργα για την διαχείριση των απορριμμάτων και σύμφωνα με τον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ προβλέπονται 3 κεντρικές μονάδες διαχείρισης στερεών απορριμμάτων:
 Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις Σέρρες που είναι σε στάδιο κατασκευής
 Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα που θα εξυπηρετεί το 36% των απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και της Π.Ε. Χαλκιδικής και
 Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα που θα εξυπηρετεί του 64% των απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και της Π.Ε Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας.

Λιγότερο από τα μισά παραγόμενα απορρίμματα θα οδηγούνται σε σύμμεικτη μορφή στις παραπάνω τρεις μονάδες.

Όραμα του ΦΟΔΣΑ για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι:
• σταδιακά να εφαρμόσει πολιτική σχεδόν ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ( nearly ZERO WASTE), καταργώντας σχεδόν την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων
• Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να προέλθει μόνο από την ανάκτηση με ενεργειακή αξιοποίηση, μηδενίζοντας σχεδόν την ταφή
• Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα πρέπει σήμερα να ξεκινήσει ο διάλογος με τους εμπλεκόμενους Φορείς ώστε να σχεδιαστεί ένα έργο ολοκληρωμένο, βιώσιμο που να σέβεται τους περιβαλλοντικούς κανόνες.
• Το οδικό αλλά και σιδηροδρομικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας επιτρέπει τις συνεργασίες με τις υπόλοιπες Περιφέρειες ώστε να γυρίσουμε οριστικά σελίδα στη Διαχείριση των Απορριμμάτων.

Κλείνοντας την ομιλία του δήλωσε με βεβαιότητα πως : Το μέλλον είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ» Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων. Γιατί αυτό διασφαλίζει:
• Βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων,
• Αποφυγή παράλληλων επενδύσεων
• Υψηλή αποτελεσματικότητα των πολιτικών διαχείρισης

Όλα αυτά θα υλοποιηθούν «ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ για ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»

FocusFM 103.6 Live

Ζωντανα τωρα

Δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα αυτήν την στιγμή.

Ροη ειδησεων

Συγκρούστηκαν δύο ΙΧ στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018 20:15

Στις Βρυξέλλες αύριο ο Ν. Κοτζιάς για το ΣΕΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018 19:12

Ασταμάτητος ο ΠΑΟΚ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018 18:47

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined