Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 14:11

Το ΑΠΘ εκπαιδεύει μαθητές να ξεχωρίζουν τα fake από τα news

Την εμπιστοσύνη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιχειρεί να αποκαταστήσει στα παιδιά το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας του ΑΠΘ, μέσα από δράσεις που διοργανώνονται στην "Ελληνική Εβδομάδα για την Παιδεία στα ΜΜΕ".

"Μικροί Ρεπόρτερ: Μια είδηση ψάχνει την ταυτότητά της" τιτλοφορείται το εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, στη Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου "Γκαίτε" της Θεσσαλονίκης όπου, μέσα από την ανάπτυξη ειδικά σχεδιασμένων βιωματικών δραστηριοτήτων, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με βασικές αρχές και γνώσεις, ώστε να μπορούν να κρίνουν ορθά και να ελέγχουν online έντυπα, περιεχόμενα καθώς και πληροφορίες που διακινούνται στο διαδίκτυο, στα social media και στα ΜΜΕ.

“Τριάντα παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης άνω των 10 ετών θα μάθουν πώς επιλέγονται και προβάλλονται οι ειδήσεις και παράλληλα, πώς μπορούν να γίνουν ενεργοί και κριτικοί χρήστες, ελέγχοντας την προέλευση της είδησης” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας του ΑΠΘ Νικόλαος Παναγιώτου.

Παράλληλα, σήμερα 14.00-16.00, θα πραγματοποιηθεί στην ΕΣΗΕΜ-Θ ημερίδα για την Παιδεία στα ΜΜΕ και θα ανακοινωθεί πρωτοβουλία που θα αφορά επιλεγμένα σχολεία στα οποία και θα εφαρμοστεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης στα ΜΜΕ.

“Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν 10 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απ΄όλη την Ελλάδα με στόχο τον ειδησεογραφικό γραμματισμό των μαθητών” ανάφερε ο κ.Παναγιώτου.

Σημειώνεται ότι, για τρίτη συνεχή χρονιά, το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει, σε συνεργασία με το Δίκτυο Journalists About Journalism, το Media Literacy Institute, το Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης , το Δίκτυο Digital Communication Network Hub, το Ίδρυμα Konrad-Adenauer-Stiftung Greece and Cyprus και την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), την Ελληνική Εβδομάδα για την Παιδεία στα ΜΜΕ . Οι δράσεις για τον γραμματισμό στα Μέσα και την προαγωγή της κριτικής σκέψης κατά την κατανάλωση των ειδήσεων ξεκίνησαν στις 4 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

FocusFM 103.6 Live

Ροη ειδησεων

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined