Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 16:41

Πρωτοποριακή λαπαροσκοπική επέμβαση στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Με ένα καινούριο μηχάνημα που απέκτησε πρόσφατα το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, 65χρονη παχύσαρκη ασθενής με καρκίνο του ενδομητρίου υποβλήθηκε σε λαπαροσκοπική αφαίρεση φρουρού λεμφαδένα στη Β’ Πανεπιστημιακή Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική την οποία διευθύνει ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Δίνας.

 

Όπως ανακοινώθηκε από το Ιπποκράτειο, η επέμβαση, η οποία χαρακτηρίζεται ως πρωτοποριακή, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά (στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) στη Βόρεια Ελλάδα.

Η ασθενής υποβλήθηκε πρώτα σε λαπαροσκοπική ολική υστερεκτομή και στη συνέχεια σε λαπαροσκοπικό πυελικό λεμφαδενικό καθαρισμό.

«Στις μεγάλης ηλικίας παχύσαρκες γυναίκες που έχουν καρκίνο του ενδομητρίου είναι δύσκολος ο εντοπισμός του φρουρού λεμφαδένα όπου είναι η πρώτη μετάσταση. Με το νέο μηχάνημα που απέκτησε το Ιπποκράτειο μπορούμε να εντοπίσουμε στις γυναίκες αυτές τις μεταστάσεις με ατραυματικό τρόπο. Το μηχάνημα αυτό είναι ένας λαπαροσκοπικός πύργος ο οποίος διαθέτει ειδικές λυχνίες με τις οποίες εντοπίζεται ο φρουρός λεμφαδένας ο οποίος φθορίζει λόγω ενός σκιαστικού, της ινδοκυανίνης, που προηγουμένως έχει εγχυθεί στον τράχηλο. Αφού εντοπιστεί γίνεται διεγχειρητικά ταχεία βιοψία και εφόσον ο φρουρός λεμφαδένας βρεθεί θετικός αφαιρούμε όλους τους λεμφαδένες. Αν όμως είναι αρνητικός δεν χρειάζεται να γίνει μεγαλύτερη επέμβαση. Στις μεγάλης ηλικίας παχύσαρκες γυναίκες ξεκινάμε από τον φρουρό λεμφαδένα και στη συνέχεια αφαιρούμε την μήτρα» εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Αλέξιος Παπανικολάου, οποίος μαζί με τον τον υπεύθυνο του Ενδοσκοπικού Ιατρείου Άγγελο Δανιηλίδη, μετείχε στην ομάδα η οποία πραγματοποίησε την επέμβαση.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπανικολάου, η λαπαροσκοπική αφαίρεση του φρουρού λεμφαδένα στο εξωτερικό γίνεται εδώ και δέκα χρόνια. Στην Ελλάδα η αφαίρεση του φρουρού λεμφαδένα πραγματοποιείται ρομποτικά σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, ενώ στην Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Β’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ σε ασθενή με καρκίνο του ενδομητρίου.

In.gr 

FocusFM 103.6 Live

Ροη ειδησεων

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε νεκρή 20χρονη σε χαράδρα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 21:45

Bρετανία: Εκτός καραντίνας ο πρίγκιπας Κάρολος

ΚΟΣΜΟΣ
Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 20:11

Κορωνοϊός: Στους 43 οι νεκροί στην Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 17:06

Χωρίς νερό περιοχή της Θεσσαλονίκης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 16:00

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined