Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2018 17:33

Η μεγαλύτερη ΔΕΘ των τελευταίων 20 ετών

Τη μεγαλύτερη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης των τελευταίων 20 ετών, σε επίπεδο εκθετών, θα εγκαινιάσει το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Για να καλυφθεί η ζήτηση για εκθεσιακούς χώρους στην 83η διοργάνωση, στην οποία τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ, έχουν ανοίξει μέχρι και πατάρια που είχαν να χρησιμοποιηθούν για ένα τέταρτο του αιώνα, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρείας Δ.Ε.Θ.-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης.

Συνολικά, η φετινή Δ.Ε.Θ. καλύπτει 32.075 τετραγωνικά, έναντι 27.191 το 2017 (υπαίθριους και στεγασμένους χώρους), ενώ οι εκθέτες -ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες που επιστρέφουν στη διοργάνωση μετά από χρόνια- έχουν ξεπεράσει τους 1.500, έναντι 1.398 πέρυσι και 556 το 2012. Η επισκεψιμότητα αναμένεται να καταρρίψει το περσινό ρεκόρ των περίπου 264.000 επισκεπτών, ενώ η 83η Δ.Ε.Θ. θα είναι η πλέον διεθνοποιημένη των τελευταίων ετών.

«Εδώ και αρκετές εβδομάδες δεν έχει μείνει ούτε εκατοστό διαθέσιμου χώρου. Ο ημιόροφος του περιπτέρου 16 είχε να ανοίξει 25 χρόνια, αλλά φέτος τον χρειαστήκαμε κι αυτόν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ποζρικίδης. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της αμερικανικής συμμετοχής, οι επισκέπτες της 83ης Δ.Ε.Θ. θα δουν πράγματα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κι ενδεχομένως συνολικά στα Βαλκάνια, όπως έναν προσομοιωτή πτήσης με F35. Παράλληλα, υπογράμμισε πως το γεγονός ότι ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπερ Ρος, ηγείται της αμερικανικής αποστολής «δείχνει το ενδιαφέρον της χώρας για την Ελλάδα και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη κι αποδεικνύει τη βαρύτητα της παρουσίας της Αμερικής στην έκθεση».

Kαθόλη τη διάρκεια της Δ.Ε.Θ., από 8 έως 16 Σεπτεμβρίου, η τιμώμενη χώρα και οι περισσότεροι από 60 εκθέτες της, που αντιπροσωπεύουν τζίρο τρισεκατομμυρίων δολαρίων (ανάμεσά τους περιλαμβάνονται εταιρείες- κολοσσοί όπως οι Facebook, Google, Intel, HP, Oracle, Microsoft, Lockheed Martin και Cisco), θα διοργανώσουν δεκάδες εκδηλώσεις, φόρουμ και παρουσιάσεις (πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων της αμερικανικής συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://usatif2018.gr/). Στο περίπτερο 13, όπου φιλοξενείται η αμερικανική συμμετοχή, οι επισκέπτες θα μπορούν, κατά τον κ. Ποζρικίδη, να δουν κορυφαία τεχνολογικά επιτεύγματα, ορισμένα από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στη χώρα, καθώς και εκθέματα και υπηρεσίες από εταιρείες εκπαίδευσης, βιομηχανίες ασφάλειας και άμυνας και φαρμακοβιομηχανίες.

Τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη συμμετοχή τους στη φετινή Δ.Ε.Θ. επισήμανε από την πλευρά του ο νέος γενικός πρόξενος της χώρας στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, επισημαίνοντας ότι στην έκθεση μετέχουν δεκάδες αμερικανικές επιχειρήσεις, που πραγματοποιούν τζίρους τρισεκατομμυρίων δολαρίων. O Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ακόμη ότι στο πλαίσιο της αμερικανικής συμμετοχής θα βρίσκεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης η ναυαρχίδα του Έκτου Στόλου, επισήμανε το υψηλό επίπεδο συμμετοχής των υπουργείων Ενέργειας και Εξωτερικών, ενώ πρόσθεσε ότι σε διάφορα σημεία της πόλης θα τοποθετηθούν αντιπροσωπευτικά έργα τέχνης της χώρας του. Όπως είπε, το βάθος αυτής της δέσμευσης δείχνει πόσο σημαντικές είναι για τις ΗΠΑ η Ελλάδα, οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ και ειδικά η Βόρεια Ελλάδα. «Η Αμερική είναι εδώ, είναι δεσμευμένη, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται» τόνισε, σημειώνοντας ότι οι αξίες και τα συμφέροντα των δύο χωρών είναι ευθυγραμμισμένα.

Οι επίσημες κρατικές συμμετοχές στη φετινή Δ.Ε.Θ., μαζί με τις ΗΠΑ, φτάνουν τις 20, έναντι 17 πέρυσι, ενώ για πρώτη φορά λαμβάνουν μέρος στη διοργάνωση -ως κρατικές συμμετοχές- η Πορτογαλία, το Ουζμπεκιστάν και το Μπαγκλαντές. Η Κίνα, που κατείχε πέρυσι τον τίτλο της τιμώμενης χώρας, μετέχει και φέτος με 30 εταιρείες, γεγονός που αναδεικνύει, κατά τον κ.Ποζρικίδη, μια συνέχεια, ενώ η Ινδία, που θα είναι τιμώμενη χώρα το 2019, δίνει το «παρών» με 35 εκθέτες.

Κ. Νοτοπούλου: Η πρώτη Δ.Ε.Θ. μετά τα μνημόνια

Για την πρώτη ΔΕΘ μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η οποία γίνεται σε μια πόλη «που δεν είναι πια ο φτωχός συγγενής, αλλά μπαίνει στον χάρτη του διεθνούς ενδιαφέροντος» έκανε λόγο από την πλευρά της η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία σημείωσε ότι η 83η Δ.Ε.Θ. θα έχει ιδιαίτερο κοινωνικό, επιχειρηματικό, οικονομικό και πολιτιστικό αποτύπωμα. Όπως ανέφερε, το μήνυμα είναι πως η Μακεδονία και γενικά η Βόρεια Ελλάδα στο επόμενο διάστημα θα είναι καταλύτης συνεργασίας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Κάθε συμφωνία, κάθε έργο, κάθε κυβερνητική παρέμβαση, κάθε αυτοδιοικητική παρέμβαση, κινείται πλέον προς αυτή την κατεύθυνση. Η 83η Δ.Ε.Θ. παίζει κρίσιμο ρόλο στην κατεύθυνση αυτή» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι να εξαντλήσουμε τη δυνατότητα και την ευκαιρία που βρίσκεται μπροστά μας».

Απ.Τζιτζικώστας: Έκθεση-ορόσημο

Άλματα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η Δ.Ε.Θ. ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, που χαρακτήρισε την 83η διοργάνωση ως «έκθεση-ορόσημο». Τόνισε δε πως η αμερικανική παρουσία αναβαθμίζει τον θεσμό.

Με τη σειρά της η αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, Άννα Αγγελίδου, αναφέρθηκε στις καινοτομίες της 83ης Δ.Ε.Θ. και συγκεκριμένα στον θεσμό της τιμώμενης χώρας, στη smoke free πρωτοβουλία και στο check in, που θα μπορούν να κάνουν οι επισκέπτες μέσω του περιπτέρου της Fraport Greece, προς όπου και αν πετούν.

Στην παρουσία 60 επιχειρήσεων από την «αφρόκρεμα» της αμερικανικής επιχειρηματικότητας στο περίπτερο 13 αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, ενώ έκανε γνωστό πως στο κέντρο του περιπτέρου θα υπάρχει χώρος που θα φιλοξενήσει 70 εκδηλώσεις.

Η πρώτη smoke free διοργάνωση στην Ευρώπη

Τις πόρτες σε έναν νέο κόσμο κι ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο ανοίγει η smoke free πρωτοβουλία της 83ης Δ.Ε.Θ., σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Παπαστράτος», Χρήστο Χαρπαντίδη, ο οποίος σημείωσε ότι η Δ.Ε.Θ. είναι η πρώτη τέτοιου μεγέθους διεθνής διοργάνωση στην Ελλάδα και πιθανότατα και στην Ευρώπη που ανακηρύσσεται smoke free. «Μπορεί σε κάποιους η πρωτοβουλία αυτή να ακούγεται συμβολική, αλλά είναι ουσιαστική. Η Δ.Ε.Θ. γίνεται μέρος της λύσης» σημείωσε για την πρωτοβουλία smoke freeο κ. Χαρπαντίδης, λέγοντας ότι η «Παπαστράτος» θέλει να οδηγήσει τη χώρα σ' ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. Υπενθύμισε ότι η εταιρεία σταματησε πρόφατα, μετά από πολλές δεκαετίες, να παράγει τσιγάρα στην Ελλάδα, επενδύοντας σε νέα καινοτομικά προϊόντα. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Smoke Free, θα απαγορεύεται η χρήση κάθε καπνικού προϊόντος στους εσωτερικούς χώρους, ενώ παράλληλα θα παροτρύνονται οι επισκέπτες να μην καπνίζουν ούτε στους εξωτερικούς χώρους, αλλά να κατευθύνονται στις ειδικά διαμορφωμένες ζώνες καπνιστών.

Μια «πολιτεία» 10.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των εκθετών, κινείται αυτή τη στιγμή και θα κινείται και από το Σάββατο εντός του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προετοιμάζοντας, διοργανώνοντας και συμμετέχοντας στην 83η Δ.Ε.Θ., όπως τόνισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Δ.Ε.Θ.-Helexpo, Αλέξης Τσαξιρλής, κάνοντας λόγο για «το μεγαλύτερο γεγονός των Βαλκανίων».

Τι θα δούμε στη φετινή ΔΕΘ

Η φετινή διοργάνωση υποδέχεται στο θεματικό πάρκο «Ψηφιακή Ελλάδα (Digital Greece)» 130 ελληνικές start ups (στο περίπτερο 12), που θα αναδείξουν το πρόσωπο μιας άλλης Ελλάδας, σε μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της Δ.Ε.Θ.-Helexpo. Επιπλέον, στην έκθεση συμμετέχουν και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα υπό από την «ομπρέλα» της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Συνολικά 48 επιμελητήρια από όλη τη χώρα, έναντι 43 πέρυσι, με 360 επιχειρήσεις (έναντι 340 το 2017) θα βρίσκονται στην έκθεση μέσω της Κεντρικής Ένωσης, ενώ ξεχωριστές εκθεσιακές συμμετοχές διαθέτουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επιμελητήριο Σερρών και το Επιμελητήριο Κοζάνης.

Οι επιμέρους ενότητες της 83ης Δ.Ε.Θ. καλύπτουν ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων, από την εκπαίδευση, την αυτοκίνηση, την ενέργεια μέχρι την ομορφιά, τη γαστρονομία, την καινοτομία κ.ά., με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις.

Στο σκέλος της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης, τα Music Events της 83ης Δ.Ε.Θ. περιλαμβάνουν καθημερινές συναυλίες κορυφαίων τραγουδιστών του ελληνικού πενταγράμμου (δωρεάν με το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση). Στις φετινές συναυλίες η διοίκηση της Δ.Ε.Θ.-Helexpo θα τιμήσει τον Σταύρο Ξαρχάκο, ενώ την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το «The Blues Brothers Approved Show».

Στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το «the Mindspark», το μεγαλύτερο event για το μάρκετινγκ, τη δημιουργικότητα και την καινοτόμο σκέψη, σ' ένα διήμερο γνώσης, έμπνευσης κι ανακάλυψης. Παγκοσμίου φήμης εισηγητές θα μεταφέρουν στο κοινό του «the Mindspark» τον αμερικάνικο τρόπο του επιχειρείν. Το «the Mindspark Θεσσαλονίκης» διοργανώνεται από την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης και την ΔΕΘ-Helexpo.

Στο περίπτερο 17 διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «Hall Of Games», ένα entertainment πάρκο, για όλες τις ηλικίες.

Για 5η χρονιά, η Cheapart υποδέχεται τους φιλότεχνους και το κοινό της πόλης, με έργα επιλεγμένων καλλιτεχνών από οκτώ χώρες.

Στο αφιέρωμα για την ενέργεια θα μετέχουν 35 εταιρείες, με έμφαση στα αέρια καύσιμα και τις χρήσεις τους.

Στο αφιέρωμα Automotion θα παρουσιαστούν νέα μοντέλα αυτοκινήτων, τροχόσπιτα, σκάφη κτλ.

Το αφιέρωμα Akademia θα είναι σημείο συνάντησης της εκπαιδευτικής κοινότητας, με παρουσιάσεις νέων προγραμμάτων σπουδών, αλλά και σεμινάρια για τεχνικές αναζήτησης εργασίας

Στο περίπτερο 2, θα πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Τέχνης, Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Artecitya, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ενότητες «Virtual World» και «Games and Politics».

Το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση είναι 7 ευρώ, αλλά ισχύει και μειωμένο στα 5 ευρώ τις καθημερινές μέχρι τις 18:00. Το οικογενειακό των 4 ατόμων είναι στα 20 ευρώ, το πολυτέκνων-τριτέκνων-ΑΜΕΑ είναι 5 ευρώ, ενώ τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο.

Τις καθημερινές το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης θα είναι 16:00 με 22:00 και τα Σαββατοκύριακα 10:00 με 22:00.

Πηγή: ΑΜΠΕ

FocusFM 103.6 Live

Ροη ειδησεων

Mεγάλες ζημιές απο ανατίναξη ΑΤΜ στη Γλυφάδα

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 07:24

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined