Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 10:34

HXHTIKO - Χρυσόγονος: Σύνθετο ζήτημα η Καταλονία κι εθνικά ευαίσθητο για την Ελλάδα

«Τα κράτη δεν μπορούν να μείνουν ενωμένα, να διατηρηθούν με τη χρήση βίας. Δεν μπορεί η Ισπανία να κρατήσει με τη βία την Καταλονία.

Αυτό που γίνεται τώρα, έχω την εντύπωση ότι μακροπρόθεσμα δεν έχει πολύ μέλλον», δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, FOCUS 103,6 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Κώστας Χρυσόγονος.
«Αν σε μία περιοχή, υπάρχει ομόθυμη απόφαση των κατοίκων να φύγουν, είναι δύσκολο να τους κρατήσεις. Με το να λες διαρκώς, ότι δεν το συζητάω καν, δεν προάγεις τη δική σου υπόθεση, τη διατήρηση δηλαδή του ενιαίου κράτους. Η τόσο αρνητική στάση της κεντρικής κυβέρνησης, οφείλεται στο γεγονός, ότι είναι αποκλειστικά κυβέρνηση του λαϊκού κόμματος, ενώ άλλα κόμματα της Μαδρίτης δεν είναι τόσο κάθετα. Η θέση του Ραχόι δεν είναι εντελώς παράλογη, αλλά η χρήση αστυνομικής βίας σ’ αυτήν την κλίμακα και η μη διάθεση διαλόγου, διαπραγμάτευσης με την Καταλονία, ήταν υπερβολική. To ζήτημα είναι πώς αισθάνεται συλλογικά μία κοινωνία. Η αίσθηση του "εμείς". Εμείς οι Ισπανοί ή εμείς οι Καταλανοί;
Εάν αποσπαστεί η Καταλονία, συνέχεια θα έχουν οι Βάσκοι, που έχουν και μία ιστορία πολύ έντονους αγώνες για ανεξαρτησία», εκτίμησε ο κ. Χρυσόγονος.
Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις εξελίξεις με την Καταλονία ο κ. Χρυσόγονος δήλωσε:
«Δεν θέλω να κρίνω τοποθετήσεις ελληνικών κομμάτων, είναι αρκετά σύνθετο το ζήτημα, είναι λίγο ευαίσθητο κι από εθνικής απόψεως για μένα. Είναι μία δύσκολη υπόθεση, στην οποία δεν πρέπει να είναι κανείς κατηγορηματικός. Υπάρχουν υπονοούμενα ζητήματα και για την Ελλάδα, άρα πρέπει να κρατάμε μία θέση εξ αποστάσεως.»
Αναφορικά με την έδρα του στο ευρωκοινοβούλιο και το ενδεχόμενο επιστροφής της στο κόμμα ο κ. Χρυσόγονος απάντησε:
«Είναι ανέφικτο να επιστραφεί η έδρα μου στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί οι δύο επόμενοι δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι «απέναντι»: είναι ο κ. Μηλιός και ο Κρίτων Αρσένης. Δεν γίνεται πρακτικά, τι να κάνουμε...» Το επόμενο βήμα, είναι, εφόσον εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών της Σοσιαλιστικής Τάσης η πρόταση της γραμματείας για μετεξέλιξή μας σε αυτόνομη πολιτική δύναμη, θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση αυτής της κίνησης.
[...]
«Στην Κεντροαριστερά άνοιξε μία διαδικασία που δεν ξέρουμε πότε και πού θα καταλήξει πολιτικά, όχι μόνο από άποψη αρχηγού, αλλά από οργανωτικής και πολιτικής φυσιογνωμία κόμματος ή ομοσπονδίας κομμάτων.»
Ερωτηθείς αν ισχύει αυτό που είχε δηλώσει, ότι δεν έχει μιλήσει με τον κ. Τσίπρα, εδώ και δύο χρόνια, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:
«Δεν είναι προσωπικό θέμα με τον κ. Τσίπρα. Δεν θέλω να τα θέσω σε τέτοια βάση. Δεν είχα εκφράσει κάποιο παράπονο στην παλαιότερη συνέντευξή μου. Ωστόσο, έχω να μιλήσω μαζί του από τον Μάρτιο του 2015.»
Σε ερώτηση αν, μετά τις ανακοινώσεις της Σοσιαλιστικής Τάσης, είχε κάποια επαφή με το κόμμα, αν τον προσέγγισε κάποιος ο κ. Χρυσόγονος απάντησε:
«Είχαμε πάει, πριν από μία εβδομάδα, η γραμματεία της Σοσιαλιστικής Τάσης στην Κουμουνδούρου, στον γραμματέα του κόμματος, στον οποίο είχαμε θέσει της δικές μας προτάσεις για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.»

Media

{YouTube}
.be{/YouTube}

FocusFM 103.6 Live

Ζωντανα τωρα

Κώστας Μπαρμπαγιάννης
Ραδ. παραγωγός: Κώστας Μπαρμπαγιάννης
Πρόγραμμα: Focus MORNING
Ώρες: 05:00 - 07:00

Ροη ειδησεων

Πρωτογενές πλεόνασμα 617 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018 17:44

Χωρίς έλεος η εθνική πόλο: Διέσυρε 27-1 την Τουρκία

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018 17:16

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined