Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020 14:32

Μόνο με τα χρόνια της Κατοχής συγκρίνεται το «σοκ» στην ελληνική οικονομία από το lock down λόγω κορωνοϊού: Κ.Χρυσόγονος στον FOCUS FM-ΗΧΗΤΙΚΟ

Η ευρωπαϊκή βοήθεια –όταν είναι οριστική- ίσως «απορροφήσει» τις απώλειες από το «σοκ» στην ελληνική οικονομία λόγω κορωνοϊού, όμως το τελικό βάθος της ύφεσης είναι ιστορικό, πολύ μεγαλύτερο από τα χρόνια των μνημονίων και συγκρίνεται μόνο με τα χρόνια της Κατοχής, εκτίμησε μιλώντας στον FOCUS FM, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και πρώην ευρωβουλευτής, παραιτηθείς από το ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος.


Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα» με τη Δέσποινα Μποτίτση και το Γιάννη Πηλίδη, ο κ.Χρυσόγονος, αναφερόμενος στην πρόταση της Κομισιόν για 32 δις ευρώ προς την Ελλάδα, έκανε λόγο για «πάρα πολύ σημαντική βοήθεια από την ΕΕ», που αν υλοποιηθεί, «κατά βάση μας καλύπτει». Εκτιμώντας όμως το μέγεθος της ύφεσης, λόγω του lock down στην οικονομία, αλλά και τα «πακέτα στήριξης» της κυβέρνησης, εμφανίστηκε ιδιαίτερα «ψυχρός», λέγοντας πως (2:31) «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αρχίσει να μοιράζει λεφτά, τα οποία δεν τα έχει, γιατί αυτή τη στιγμή δεν τα έχει, πολύ απλά. Άρα το τι θα γίνει, θα εξαρτηθεί τελικώς και από το πώς θα υλοποιηθεί, γιατί προς το παρόν είναι πρόταση της Κομισιόν, δεν είναι ειλημμένη απόφαση των ενωσιακών οργάνων. Στην ουσία από εκεί περιμένουμε. Διαφορετικά, ύφεση η οποία θα σημειωθεί εντός του 2020 θα είναι ούτως ή άλλως χωρίς ιστορικό προηγούμενο και όταν λέω χωρίς ιστορικό προηγούμενο, εννοώ πραγματικά, όχι μόνο στα χρόνια των μνημονίων, όπου η μεγαλύτερη ετήσια πτώση ήταν της τάξεως του 6%-7% το πολύ το 2010-2011. Τώρα μιλάμε για μία πτώση του ΑΕΠ, η οποία θα βρίσκεται μάλλον σε διψήφιο αριθμό ποσοστιαίων μονάδων, 10% και άνω δηλαδή».

Συνέχισε λέγοντας πως (3:33) «Καταλαβαίνετε, ότι αυτό θα είναι ούτως ή άλλως τρομακτικό σοκ για την ελληνική οικονομία, ούτε και παλιότερα ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους είχαμε υποστεί τέτοιο σοκ, εκτός ίσως από τα χρόνια της Κατοχής, που δεν υπάρχουν και αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία. Είναι ούτως ή άλλως ένα σοκ, το πόσο θα μπορέσει να απορροφήσει η ελληνική οικονομία το σοκ με τη βοήθεια αναγκαστικά του κράτους, γιατί το κράτος είναι η μεγαλύτερη οικονομική οντότητα και άρα σε αυτήν καταλήγουν όλα και από αυτήν περιμένουν όλοι στήριξη, αλλά το κράτος δεν έχει δικά του, είναι ήδη υπερδανεισμένο. Άρα και κείνο με τη σειρά του περιμένει το μάννα εξ ουρανού, που είναι η ενωσιακή χρηματοδότηση», υπογράμμισε ο κ.Χρυσόγονος.

Απαντώντας για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lock down το φθινόπωρο, από δεύτερο «κύμα» κορωνοϊού, τόνισε, ότι (5:10) «αυτό θα είναι τελείως εφιαλτικό σενάριο. Αν με το ένα lock down είμαστε στο -10% του ΑΕΠ, με το δεύτερο, καλύτερα να μην το συζητάμε».


Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει επιθετικό πόλεμο κατά της Ελλάδας


Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και την ακραία στάση της Άγκυρας, ο κ.Χρυσόγονος εκτίμησε, ότι (8:30) «είναι δεδομένο, ότι δεν μας συμφέρει να κλιμακώσουμε την ένταση πέραν ενός ορίου, διότι αυτό θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις και στον τουρισμό μας» και πρόσθεσε πως (8:53) «πάντοτε υπάρχει ένα ακραίο όριο, αλλά γενικώς, δεν μας συμφέρει να εμπλακούμε σε ένα "θερμό" επεισόδιο, το οποίο θα μας φέρει αναγκαστικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αντικείμενο όχι τι θα πάρουμε και τι θα δώσουμε, αλλά μόνον τι θα δώσουμε, διότι εδώ έχουμε μόνο μονομερείς διεκδικήσεις μίας πλευράς, άρα δεν μας συμφέρει να κάτσουμε σε ένα τέτοιο τραπέζι».

Για το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής πολεμικής σύρραξης, απάντησε πως (9:43) «εκτιμώ, ότι η απειλή δεν είναι ρεαλιστική, δεν είμαι ειδικός, αλλά με βάση τα νούμερα, που υπάρχουν στα χαρτιά τουλάχιστον. Η Τουρκία δεν είναι σε θέση να διεξάγει αυτή τη στιγμή επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας και διότι είναι απασχολημένη στη Συρία, αλλά και γιατί πολύ απλά δε διαθέτει υπεροχή σε οπλικά συστήματα τέτοια, η οποία να της διασφαλίζει την έκβαση ενός τέτοιου πολέμου και βεβαίως –εκεί, που είμαι πιο αρμόδιος- να εκτιμήσω από άποψη γεωπολιτική (10:25) οι συνέπειες μιας επιθετικής κατακτητικής περιπέτειας της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας στο σημερινό διεθνή περίγυρο, θα ήταν καταστροφικές για την Τουρκία. Η ΕΕ θα ήταν υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων, όσο και αν υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα από τις συναλλαγές με την Τουρκία, αν γινόταν ένα τέτοιο «χοντρό» πράγμα, δηλαδή κατάληψη ενός ελληνικού νησιού ή περαιτέρω προέλαση στην Κύπρο ή κάτι παρόμοιο, θα ήταν υποχρεωμένη να επιβάλλει στην τουρκική οικονομία κυρώσεις, οι οποίες θα φτάσουν στην σπονδυλική στήλη της Τουρκίας», επεσήμανε ο κ.Χρυσόγονος.

 

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ.Κ.Χρυσόγονου στον FOCUS FM, εδώ:

Media

{YouTube}
.be&fbclid=IwAR37umrChBQ1WwsZn7tYsp90NRyXCFjDLX5kEStHL_cdZ3aoWDdq86M_jcg{/YouTube}

FocusFM 103.6 Live

Ροη ειδησεων

Ροδόπη: Δασική πυρκαγιά στις Σάπες

ΕΛΛΑΔΑ
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 19:36

Θανατηφόρο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 17:37

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined