Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020 13:02

Επέκταση των χωρικών υδάτων τουλάχιστον στα 10 μίλια και αλλαγή στάσης από την Ελλάδα: Ζ.Κωνσταντοπούλου στον FOCUS FM-ΗΧΗΤΙΚΟ

Σκληρή κριτική στην παρούσα, αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για τη στάση τους έναντι της Τουρκίας, άσκησε μιλώντας στον FOCUS FM 103.6, η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» και πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

 

Σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα», η κ.Κωνσταντοπούλου εκτίμησε, ότι «η τουρκική προκλητικότητα δεν ήταν απρόβλεπτη» και «έχει τις «ρίζες» της σε μία πολιτική δεκαετιών, που είναι η πολιτική της δημιουργίας τετελεσμένων».

Χαρακτήρισε «προβλέψιμο γεγονός» τα όσα έγιναν στον Έβρο, αφού , όπως είπε, προηγήθηκε η «εκτρωματική συμφωνία ΕΕ-Ερντογάν το Μάριο του 2016, την οποία υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας και αναγνώρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Απέδωσε ακόμη το μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος, στη διαφορά 4 μιλίων μεταξύ εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων. (20:49) «Θα έπρεπε κατά την άποψή μας, τα χωρικά μας ύδατα να έχουν επεκταθεί τουλάχιστον στα 10 μίλια, τουλάχιστον δηλαδή να αντιστοιχούν στον εναέριο χώρο. Και δεν είναι εθνική πολιτική, ούτε είναι έντιμο, να μετακυλίεται η ευθύνη της διαφύλαξης του εναερίου χώρου στους πιλότους μας, οι οποίοι πάρα πολλές φορές έχουν διακινδυνεύσει και πάρα πολλοί έχουν χάσει τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι αυτά τα οποία το ίδιο το κράτος όφειλε να θωρακίσει με καλύτερο τρόπο», τόνισε η κ.Κωνσταντοπούλου.

Πρόσθεσε μάλιστα πως (21:31) «χρειάζεται μία άλλη πολιτική σε επίπεδο ελληνικών κυβερνήσεων, χάραξης της εξωτερικής μας πολιτικής, πάντοτε με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, που θα μας θωρακίσει σε όλα τα επίπεδα». Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό, τόνισε πως (23:52) «Η συνολικότερη αντιμετώπιση της στάσης της Τουρκίας της τελευταίας 4ετίας στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό, απαιτεί εντελώς άλλη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων στη διεθνή κονίστρα. Φτάσαμε δυστυχώς, αυτό, το οποίο έπρεπε να πουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, δηλαδή «τέλος στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», να πάει να το πει ο Ερντογάν στη Μέρκελ! Αυτό δείχνει μία έλλειψη διεθνής αντανακλαστικών και μία στάση, που μπορεί σε εσωτερικό επίπεδο να ικανοποιεί πρόσκαιρα μερίδα της κοινής γνώμης, αλλά σε ένα διεθνές επίπεδο, δεν λύνει τα ζητήματα», υπογράμμισε η κ.Κωσταντοπούλου.

«Η ΕΕ υπήρξε απάνθρωπη με την Ελλάδα, μας έλεγαν χαραμοφάηδες, αλλά αποδείχθηκε, ότι η πολιτική του δανεισμού χρεοκόπησε»

Η κ.Κωσταντοπούλου σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή βοήθεια, ζήτησε να «μη μείνει ούτε ένας άνθρωπος ακάλυπτος, ενώ επεσήμανε πως (12:46) «Είναι ώρα ευθύνης. Η ΕΕ δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της, κυρίως γιατί οι κριτές της δεν είναι οι κυβερνήσεις, που σήμερα συνθέτουν τα όργανα της ΕΕ, κριτές της είναι οι πολίτες, στα μάτια των οποίων έχουν πια αποκαλυφθεί και οι παθογένειες και οι στρεβλώσεις και οι εξαιρετικά λανθασμένοι χειρισμοί των τελευταίων ετών».

Για την πρόταση της Κομισιόν, για παροχή συνολικά 32 δις προς τη χώρα μας, απάντησε, ότι (11:07) «δεν ανήκω σε εκείνους, που θα πουν «εντάξει, να είμαστε ευχαριστημένοι, γιατί είναι μία καλύτερη στάση», όχι. Θα έπρεπε η ΕΕ συνολικότερα να αναλάβει τις ευθύνες της, θα έπρεπε να μην εμμένει σε λογικές, που είναι της προηγούμενης δεκαετίας και που χρεοκόπησαν. Η λογική των δανεισμών και των μνημονίων είναι της προηγούμενης δεκαετίας, είναι προ της πανδημίας, χρεοκόπησε και αποτελεί και μία πολιτική υπαγορευμένη, η οποία είναι εξαιρετικά εκτεθειμένη στα μάτια των κοινωνιών. Να μην ξεχνάμε, ότι από τις βασικές «μεταρρυθμίσεις», που υπαγορεύονταν όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα, ήταν η συρρίκνωση του ΕΣΥ, το κλείσιμο νοσοκομείων, οι απολύσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και συνολικά η «αποψίλωση» του κράτους πρόνοιας. Όλα αυτά δηλαδή, που σήμερα αποδεικνύονται όχι απλώς τραγικές επιλογές, αλλά εγκληματικές επιλογές. Και αυτές οι επιλογές πολιτικής, δεν έγιναν μόνο στην Ελλάδα, έγιναν σε παγκόσμια κλίμακα».

Η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», τόνισε χαρακτηριστικά, πως (10:06) «υπήρξε μία απάνθρωπη στάση των οργάνων της ΕΕ προς τη χώρα μας και το λαό μας και στηρίχθηκε σε μία βάναυση λοιδορία και συκοφαντία εις βάρος του λαού μας, που τον παρουσίαζαν ως αχαϊρευτο, χαραμοφάη, κοκ. Με αυτή την εμπειρία λοιπόν από τη μία πλευρά κατέρρευσε αυτό το στερεότυπο, που είχαν «χτίσει» για να δικαιολογήσουν αυτή τους την στάση και από την άλλη πλευρά αποκαλύφθηκε πραγματικά, ότι αυτά τα διεθνή όργανα και οι διεθνείς οργανισμοί, που στο καταστατικό τους και τις ιδρυτικές τους συνθήκες έχουν ως σκοπό την εξυπηρέτηση της ευημερίας των λαών και των κοινωνιών, στην πράξη πάρα πολλές φορές- για να μην πω κατά κανόνα- δρουν προς την αντίθετη κατεύθυνση».

 

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της κ.Ζ.Κωνσταντοπούλου στον FOCUS FM, εδώ:

Media

{YouTube}
{/YouTube}

FocusFM 103.6 Live

Ροη ειδησεων

Ροδόπη: Δασική πυρκαγιά στις Σάπες

ΕΛΛΑΔΑ
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 19:36

Θανατηφόρο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 17:37

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined