Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020 11:12

Μπορεί να «καταρρεύσει» η οικονομία, αντί να έχουμε rebound ανάπτυξης το 2021:Γρ.Ζαρωτιάδης στον FOCUS FM-ΗΧΗΤΙΚΟ

Ανήσυχος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, αν οι κρατικές και ευρωπαϊκές ενισχύσεις δε δοθούν προς τη σωστή κατεύθυνση, εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στον FOCUS FM 103.6, ο αναπληρωτής Καθηγητής Εφαρμοσμένης Οικονομικής του ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.

 

Μιλώντας στην εκπομπή «Διπλός Ελληνικός» με το Στέφανο Δαμιανίδη και τον Αντώνη Οραήλογλου, αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις, ότι φέτος θα έχουμε ύφεση, αλλά το 2021 θα επανέλθει η ανάπτυξη, λέγοντας πως είναι η λογική του rebound, του οικονομικού ελατηρίου, που «πιέζεται» μία οικονομική δραστηριότητα και όταν αναιρεθούν αυτές οι συνθήκες, η συσσωρευμένη ζήτηση, που κρατήθηκε χαμηλά, θα εκφραστεί συνολικά, οπότε χουμε ένα rebound, ότι δηλαδή θα χάσουμε ένα 10% φέτος, αλλά θα κερδίσουμε 8% το 2021. Είναι όμως ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, να έχουμε το ανάποδο, μία συντονισμένη «ταλάντωση», όπως γίνεται στις γέφυρες. Όταν σε μία γέφυρα οι δομές της έχουν καταστραφεί ή είναι αδύναμες, είναι πολύ πιθανό μέσα από τις ταλαντώσεις να επέλθει η συνολική της κατάρρευση. «Τέτοια rebound φαινόμενα, που προσδοκούμε, μπορεί να είναι θεωρητικό, ότι θα επέλθουν, αλλά πριν επέλθουν, να επέλθει μία κοινωνική και οικονομική κρίση και καταστροφή, που δε θα μπορέσει να δώσει χώρο για να αναπτυχθούν. Άρα είναι σημαντικό η δημόσια κρατική παρέμβαση να δοθεί για την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος και των παραγωγικών δυνάμεων», ανέφερε ο κ.Ζαρωτιάδης.

Ο κ.Ζαρωτιάδης μίλησε και για τον κίνδυνο όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, αν τα χρήματα της Ε.Ε. ή του κρατικού προϋπολογισμού, δοθούν στη λάθος κατεύθυνση. Εξήγησε πως με την ευκαιρία των απαραίτητων μέτρων για την πανδημική κρίση, υπάρχει μία τάση κάποιων να αξιοποιήσουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης για να επιδεινώνουν περαιτέρω την εισοδηματική θέση των μικρομεσαίων, των παραγωγών και των εργαζομένων. «Είναι αδιέξοδος διέξοδος, γιατί ενισχύει το πρωτογενές πρόβλημα, που είναι η ίδια η ανισότητα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ.Ζαρωτιάδης.

 

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ.Γρ.Ζαρωτιάδη στον FOCUS FM, εδώ:

Media

{YouTube}
.be&fbclid=IwAR1eUFHOfq0HlmHlNblf3IxaWxMumuRJt89IVOfYp5D36UUOp74NN26q19Y{/YouTube}

FocusFM 103.6 Live

Ροη ειδησεων

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined