Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2018 11:33

ΗΧΗΤΙΚΟ-Λιαργκόβας: Πρώτη φορά έχουμε αυτή την διττή υπόσταση ενός προσχεδίου προϋπολογισμού -Έχουμε ένα προσχέδιο, ουσιαστικά χωρίς σχέδιο

«Απ΄όσα θυμάμαι όλα αυτά τα χρόνια που παρακολουθώ τους κρατικούς προϋπολογισμούς, είναι η πρώτη φορά που έχουμε αυτή την διττή υπόσταση ενός προσχεδίου προϋπολογισμού. Εδώ μιλάμε για δύο διαφορετικές κατευθύνσεις σε ένα προσχέδιο.

Έχουμε ένα προσχέδιο χωρίς σχέδιο, ουσιαστικά» δήλωσε στον Δημήτρη Βενιέρη και τον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης FOCUS 103,6, ο καθηγητής και πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας.

«Περιμένει κανείς από ένα προσχέδιο προϋπολογισμού μία ξεκάθαρη γραμμή για να δει πώς θα είναι η δημοσιονομική πολιτική. Εδώ διαιωνίζεται μία αβεβαιότητα, μία ασάφεια. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην περικοπούν οι συντάξεις, αλλά τίποτα δεν είναι βέβαιο. Άρα διατηρείται μία ασάφεια και πολύ φοβάμαι ότι θα διατηρηθεί μέχρι το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Άρα έχουμε μπροστά μας ένα ολόκληρο δίμηνο, στο οποίο δεν θα είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, θα περιπλέκονται και με το πότε θα γίνουν εκλογές και όλο αυτό θα δημιουργεί ένα σύννεφο, που θα επιβαρύνει τις αποφάσεις των διαφόρων οικονομικών φορέων και των επενδυτών.»

Ο κ. Λιαργκόβας τόνισε ότι «το ζήτημα μετά τα μνημόνια, δεν είναι ότι έχουμε μπροστά μας μόνο τους δανειστές, αλλά κυρίως έχουμε τις αγορές, αυτό νομίζω δεν έχει γίνει αντιληπτό. Οι αγορές είναι αυτές από τις οποίες καλώς ή κακώς εξαρτόμαστε. Αν οι αγορές δεν πειστούν δεν θα μας δανείζουν ή θα μας δανείζουν με υψηλά επιτόκια.
Όσο δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές θα αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε το "μαξιλάρι", ενώ πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και οι τράπεζες, που δεν θα μπορούν να βγουν επίσης στις αγορές και να δανειστούν.
Αν είχαμε μία πραγματική κανονικότητα, θα βγαίναμε κανονικά στις αγορές. Το «μαξιλάρι» μας προστατεύει, αλλά όσο χρησιμοποιείς το «μαξιλάρι» δυσκολεύεις τα πράγματα.
Γιατί, αυτό που μετράει, όταν δεν έχεις μνημόνια, είναι η αξιοπιστία, και η αξιοπιστία χτίζεται με βάση τη συμπεριφορά της οικονομικής πολιτικής.»

Ο πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή επεσήμανε, ότι «αν είχαμε δώσει περισσότερο βάρος στην ανάπτυξη, ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα και για την πραγματική οικονομία, να μην είχαμε τόσο μεγάλη λιτότητα», συμπληρώνοντας ότι «οι ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπονται, δεν είναι εκείνοι που θα έπρεπε να έχουμε ύστερα από τόσο μεγάλη συμπίεση. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα.»

Αναφορικά με τα υπερπλεονάσματα ο κ. Λιαργκόβας τόνισε ότι πρόκειται για «παγίδα»:

«Συζητούσα πέρυσι με σύμβουλο του Σόιμπλε στις Βρυξέλλες για το χρέος, ο οποίος μου έλεγε ότι "αφού καταφέρνετε να βγάζετε υπερπλεόνασμα, άρα να συνεχίσετε με αυτόν τον ρυθμό", κι αυτή είναι η παγίδα νομίζω στην οποία πέσαμε, γιατί το υπερπλεόνασμα κάνει ζημιά στην πραγματική οικονομία, διότι βγαίνει με υπερφορολόγηση. Θυμίζει πχ τη χοληστερίνη, την καλή και την κακή, εδώ έχουμε φτάσει στην κακή χοληστερίνη.»

Media

FocusFM 103.6 Live

Ζωντανα τωρα

Τζόρνταν Γεωργιάδης
Ραδ. παραγωγός: Τζόρνταν Γεωργιάδης
Πρόγραμμα: Αθλητικό Μαγκαζίνο
Ώρες: 23:00 - 02:00

Ροη ειδησεων

Διακοπή κυκλοφορίας αύριο στον Α/Κ Κλειδίου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 17:56

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined