Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 11:26

Βουλή: Στην τελική ευθεία η συνταγματική αναθεώρηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής.

Στόχος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κατά την πενθήμερη συζήτηση είναι να βρεθεί το πλαίσιο, ώστε να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση σε κρίσιμα και μείζονα ζητήματα.
Τα βασικότερα σημεία του καταλόγου με τις υπό αναθεώρηση διατάξεις του κορυφαίου καταστατικού χάρτη της χώρας έχουν ως εξής:

- Αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας της χώρας θα εκλέγεται με απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία Η διάταξη έλαβε από την προηγούμενη, προτείνουσα Βουλή 224 ψήφους.

- Κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας προθεσμία του άρθρου 86 ώστε ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων που τελέστηκαν από μέλη κυβέρνησης να εξισωθεί με τον χρόνο που ισχύει για τους κοινούς πολίτες (255 ψήφους από την προτείνουσα Βουλή). Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του πριν από λίγες ημέρες ζήτησε να εισαχθεί ερμηνευτική δήλωση που εξαιρεί το αδίκημα της δωροδοκίας από το αρ.86, κίνηση που θεωρήθηκε ως εκ τον υστέρων απόπειρα συνταγματοποίησης του νομικού τεχνάσματος των αδικημάτων που τελούνται «επ ευκαιρία» - και όχι κατά την άσκηση - των υπουργικών καθηκόντων.

- Περιορίζεται η προστασία της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα βουλευτικά αδικήματα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής (άρθρο 62). Η διάταξη έλαβε στην προηγούμενη Βουλή 237 ψήφους.

- Η σύσταση εξεταστικών επιτροπών έπειτα πρόταση 10 βουλευτών. Σήμερα για να συζητηθεί η πρόταση στην Ολομέλεια χρειάζονται οι υπογραφές τουλάχιστον 60 βουλευτών έτσι το προνόμιο αυτό έχει μόνο η κυβερνητική παράταξη και (συνήθως) η αξιωματική αντιπολίτευση. Η συγκεκριμένη διάταξη έλαβε στη προηγούμενη Βουλή 247 ψήφους.

- Διευκολύνεται η εκλογή των ανεξάρτητων αρχών (άρθρο 101). Από την ομοφωνία και τα 4/5 που απαιτούνταν από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, τώρα απαιτούνται 3/5. Η διάταξη έλαβε στην προηγούμενη Βουλή 232 ψήφους.

Να σημειωθεί ότι για την αναθεώρηση των συγκεκριμένων διατάξεων απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών καθώς η προηγούμενη, προτείνουσα Βουλή τις ενέκρινε με περισσότερες από 180 ψήφους.

Το άρθρο που καθορίζει την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού

Πέραν αυτών ειδικό και αυξημένο ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο 54 καθώς η αναθεώρησή του αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση του διακομματικού εφαρμοστικού νόμου που θα ακολουθήσει ώστε να διευκολυνθούν οι έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Η διάταξη έλαβε στη προηγούμενη Βουλή 160 ψήφους που σημαίνει ότι στην παρούσα φάση απαιτούνται τουλάχιστον 180. Πάντως, η νέα προτεινόμενη ρύθμιση που κατέθεσε η πλειοψηφία επιχειρεί να ενσωματώσει τις προτάσεις των αντιπολιτευτικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25) για εισαγωγή φορολογικών κ.α. περιορισμών. Να σημειωθεί τέλος ότι για την έγκριση του εφαρμοστικού νόμου που θα ακολουθήσει απαιτούνται τουλάχιστον 200 ψήφοι.

FocusFM 103.6 Live

Ροη ειδησεων

«Μπλόκα» στα τέλη Ιανουαρίου αποφάσισαν οι αγρότες

ΕΛΛΑΔΑ
Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019 17:36

Ελληνική Λύση: Δηλώσεις- ντροπή του Μ.Βαρβιτσιώτη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019 16:27

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined