Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019 11:18

Ψήφος αποδήμων: Στροφή από τον ΣΥΡΙΖΑ για συναίνεση

Πιο κοντά στον στόχο της διακομματικής στήριξης της ψήφου των αποδήμων φθάνει η κυβέρνηση μετά την στροφή που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Πολιτική Γραμματεία της Κουμουνδούρου αποφάσισε να μετέχει ουσιαστικά στις σχετικές διαβουλεύσεις και όπως ανακοίνωσε να επιδιώξει «τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία».

«Καλοδεχούμενη η πιρουέτα. Θα είναι ένα σπουδαίο μήνυμα για την πατρίδα μας αν η πρόταση νόμου ψηφιστεί κι από τους 300 της Βουλής. Μένουμε σε αυτό. Τα υπόλοιπα τα ξέρουν οι πολίτες και τα κρίνουν», ήταν το σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου.

Το νέο κείμενο τεσσάρων σημείων που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος διατηρεί την βασική επιθυμία της πλειοψηφίας για ενσωμάτωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με το συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας και παράλληλα ικανοποιεί όλα τα βασικά αιτήματα του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ, του ΜεΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης.

Συγκεκριμένα:

- προβλέπει πως οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα

- θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς που αποτρέπουν ενδεχόμενη ακραία αύξηση των εκλογέων όπως η ένταξη στους εκλογικούς καταλόγους μόνο όσων έχουν έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).

- προβλέπει ότι η επιστολική ψήφος θα χρησιμοποιείται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις που οι εκλογείς βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση απο πρεσβείες και προξενεία ή άλλους χώρους που θα συμφωνηθούν

- αυξάνει τον αριθμό των βουλευτών επικρατείας απο 12 σε 15 ώστε να δοθεί και η δυνατότητα του “εκλέγεσθαι” στους Έλληνες του εξωτερικού.

FocusFM 103.6 Live

Ροη ειδησεων

Ο καιρός σε Μακεδονία και θράκη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Κυριακή, 07 Ιουνίου 2020 10:38

Διακοπή υδροδότησης σε περιοχή της Θεσσαλονίκης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020 15:48

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined