Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 20:13

Βουλή: Δείτε live τη συνεδρίαση της επιτροπής για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σε υψηλούς τόνους με το... καλησπέρα, ξεκίνησε στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της
Βουλής, η συζήτηση για την συμφωνία των Πρεσπών.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, προκλήθηκε πανδαιμόνιο μετά τις ενστάσεις του Πάνου Καμμένου και του Ηλία Κασιδιάρη που χαρακτήρισαν παράνομη την σύνθεση της επιτροπής ως προς τους ανεξάρτητους βουλευτές. Με ένταση, φωνές και την ίδια επιχειρηματολογία, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής προκάλεσαν πανδαιμόνιο στην αίθουσα και ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Δουζίνας διέκοψε την συνεδρίαση για πέντε λεπτά. Η συνεδρίαση άρχισε ξανά λίγο μετά τις 18:00.
Η ένταση με Κασιδιάρη και Καμμένο προκλήθηκε όταν είπαν ότι παραβιάστηκε ο κανονισμός όσον αφορά την συγκρότηση με τους δύο επιπλέον ανεξάρτητους βουλευτές γιατί δεν εστάλησαν επιστολές σε όλους τους ανεξάρτητους προκειμένου να απαντήσουν αν θέλουν να είναι υποψήφιοι.
«Να κατατεθούν τώρα οι επιστολές Βούτση προς τους ανεξάρτητους βουλευτές και οι απαντήσεις που έδωσαν» είπαν.
Ακούστηκαν φωνές για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και σημειώθηκε ένταση μεταξύ Πάνου Καμμένου και Νίκου Φίλη με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να κατηγορεί τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: «Εσύ έστησες την ιστορία με το Δανέλλη έστησες κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναγκάστηκε να ανέβει στην έδρα και να δώσει εξηγήσεις ως προς την σύνθεση της επιτροπής και την κλήρωση, δηλώνοντας ότι ο κ. Αμυράς«μας είχε στείλει σήμερα επιστολή με την οποία επιλέγει ο ίδιος να είναι σε δύο άλλες επιτροπές. Μόνες επιστολές ενδιαφέροντος που κατατέθηκαν κατά την διαδικασία που δέχτηκα ήταν των τριών: Δανέλλη, Μαυρωτά, Ψαριανό» και πως η κλήρωση έγινε από τον βουλευτή της ΝΔ κ. Τσιάρα.
Αμυράς: Ζητώ να ενταχθώ στην επιτροπή Εξωτερικών
Αμέσως, ο Γιώργος Αμυράς με επιστολή του ενημέρωσε τον Νίκο Βούτση ότι επιθυμεί να συμμετέχει στην Επιτροπή για την Συμφωνία των Πρεσπών.
Σήμερα το πρωί ο Αμυράς έθεσε τον εαυτό του εκτός ΚΟ του Ποταμιού και πλέον θα είναι ανεξάρτητος βουλευτής της Β' Αθηνών.
Στην επιστολή του ο Γιώργος Αμυράς ανέφερε: «Σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή προκειμένου να σας γνωστοποιήσω την πρόθεση μου να συμμετέχω ως μέλης στην Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Παρακαλώ όπως κάνετε δεκτό το παρόν αίτημα μου».
Δένδιας (ΝΔ): Να κληθεί ο Κοτζιάς στην επιτροπή
Ο Νίκος Δένδιας από την ΝΔ ζήτησε:
Να υπάρχει το σύνολο του κειμένου του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ώστε να μπορέσουν οι βουλευτές να αντιληφθούν αν τα συγκεκριμένα άρθρα επί των οποίων έχουν επέλθει αλλαγές συνάδουν με το όλο κείμενο. Εάν δεν υπάρχει συνολικό κείμενο Συντάγματος της γείτονος χώρας πρέπει και αυτό να λεχθεί καθαρά να γράφει στα πρακτικά και να συνεκτιμηθεί από τους βουλευτές.
Επίσης να κατατεθεί στα πρακτικά η επιστολή εξωτερικών κ. Κοτζιά προς τον πρωθυπουργό της χώρας η επιστολή παραίτησης του.
Να κληθεί και να υποστεί τις οποιεσδήποτε ερωτήσεις των συναδέλφων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για το κείμενο της συμφωνίας, ο οποίος την έχει υπογράψει. Είναι απολύτως απαραίτητη η παρουσία Κοτζιά και δεν εντάσσεται στην παρουσία των φορέων.
Καμμένος (ΑΝΕΛ): Παράνομη η σύνθεση της επιτροπής
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος τόνισε ότι η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές. Οπως εξήγησε «κινδυνεύουν κι άλλα κόμματα να διαλυθούν γιατί γίνονται μετεγγραφές και γίνονται για να περάσει να μην περάσει η συμφωνία».
«Είναι παράνομη η διαδικασία όπως ακολουθήθηκε δια της κληρώσεως στο γραφείο του προέδρου της Βουλής. Έπρεπε να σταλεί επιστολή προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, οι ανεξάρτητοι βουλευτές να καθορίσουν τους εκπροσώπους τους και αν δεν το πράξουν τότε να γίνει διά της κληρώσεως επιλογή. Η σύνθεση της επιτροπής υποκρύπτει μεθόδευση» είπε με έμφαση ο κ. Καμμένος.
Οπως είπε «υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας που προκύπτει Διότι ουσιαστικά το κείμενο που καλούμαστε να συζητήσουμε δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο της ίδιας της συμβάσεως όπως προβλέπεται και έχει υποχρέωση να έχει καταθέσει στο προεδρείο της Βουλής ο υπεύθυνος υπουργός δύο μέρες πριν την πρόσκληση της επιτροπής. Δεν υπάρχει γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής για να μπορέσουμε να μπούμε στην ουσία της συζήτησης επί της συγκεκριμένης σύμβασης».
Επιπλέον ο κ. Καμμένος επικαλέστηκε την άποψη περί αντισυνταγματικότητας του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Γ. Κασιμάτη.
Ο κ. Καμμένος είχε και αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας κ. Δουζίνα.
Δουζίνας: Εντάξει εντάξει κ. Καμμένε ο επόμενος.
Καμμένος : Με ακούτε εφτά χρόνια ήμουνα στην θέση που είστε εσείς.
Δουζίνας: Πρέπει να με σέβεστε όχι να μου κάνετε τώρα αυτά
Λοβέρδος: Να κατατεθούν ρηματική διακοίνωση και πρωτόκολλο ΝΑΤΟ
Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος επέμεινε στο αίτημα για την κατάθεση του Συντάγματος και των εφαρμοστικών νόμων όπως διαμορφώθηκαν μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν υπάρχει στο φάκελο που μας στείλατε η ρηματική διακοίνωση, η ρηματική διακοίνωση χειροτερεύει τα πράγματα και για το θέμα της γλώσσας και για το θέμα της εθνότητας . Πρέπει να είναι η ρηματική διακοίνωση εδώ και στα ελληνικά και στα αγγλικά και είναι προαπαιτούμενο για την συζήτηση» είπε και πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος: «Ο μόνος τρόπος να έχουμε εικόνα τι έχει συμβεί μεταξύ Τσίπρα και Κοτζιά είναι η κατάθεση στην επιτροπή της επιστολής παραίτησης του κ. Κοτζιά».
Τέλος, ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό γιατί με βάση το άρθρο 2 της συμφωνίας των Πρεσπών και δεν είναι σήμερα εδώ και το πρωτόκολλο προσχωρήσεως στο ΝΑΤΟ. «Τι κομπίνα έχει γίνει εδώ;» διερωτήθηκε.
Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ): Οχι στην παρουσία Κοτζιά
Ο Θανάσης Παφίλης διαφώνησε με την παρουσία του Νίκου Κοτζιά στην επιτροπή. «Για μας τους βουλευτές οποίος διαφωνεί με το κόμμα του παραιτείται και κατεβαίνει στις εκλογές, αυτά τα φεύγω από το ένα κόμμα και πάω στο άλλο δε μας εκφράζουν. Εμείς το εφαρμόσαμε πάντα κανένα αστικό, δεν το εκφράζει» είπε. Πρόσθεσε μάλιστα πως «δεν έχουν κανένα νόημα τα διαδικαστικά για τη σύνθεση της επιτροπής έτσι κι αλλιώς και να μην περάσει από δω θα πάμε στην ολομέλεια όπως γίνεται πάντα». Ο κ. Παφίλης συμφώνησε ότι πρέπει να κατατεθεί το κείμενο με την τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων.
«Μαζευτείτε όλοι όσοι είστε Νατοικοί και αμερικανοτραφείς βρείτε τα κάντε διαπραγμάτευση με το ΝΑΤΟ και ελάτε να μας τα ξαναπείτε» είπε χαρακτηριστικά.
Κασιδιάρης (Χρυσή Αυγή): Απαιτώ να σταματήσει η διαδικασία, είναι παράνομη
Ο βουλευτής της ΧΑ Ηλίας Κασιδιάρης σε υψηλούς τόνους υποστήριξε πως για πρώτη φορά εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας δια νόμου» και έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος».
«Έχετε διαπράξει σωρεία εγκλημάτων. Έχετε διαπράξει ποινικά εγκλήματα. Απαιτώ να σταματήσει η διαδικασία και να υπάρξει νόμιμη σύνθεση της επιτροπής» είπε ο Η. Κασιδιάρης.
Πρόσθεσε δε πως «το έγγραφο (σ.σ. η συμφωνία των Πρεσπών)χωρίς την υπογραφή του Ιβάνοφ δεν έχει καμία ισχύ. Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα, δεν θα τελειώσει αυτή διαδικασία αν δεν εφαρμοστεί το Σύνταγμα και οι νόμοι».
Ν. Ξυδάκης (ΣΥΡΙΖΑ): Μην παρασυρθούμε από τους αρνητές της Δημοκρατίας
«Να μην παρασυρθούμε από την εμπρηστική διάθεση των αρνητών της Δημοκρατίας και των υμνητών του Γκέμπελς» ζήτησε ο Ν. Ξυδάκης.
Αναφερόμενος στο αίτημα για την δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησης του Ν. Κοτζιά είπε:«Η επιστολή αυτή είναι προσωπική και περιέχει τους λόγους της παραίτησης, δεν είναι πολιτικό κείμενο για να καταλάβουμε τι συνέβη στην κυβέρνηση, η κυβέρνηση έχει συνέχεια το κράτος έχει συνέχεια ο υπουργός εξωτερικών παρίσταται και είναι εδώ, αυτός θα απαντήσει εκ μέρους της κυβερνήσεως δεν θα κάνουμε πολιτική με προσωπικές επιστολές είναι μικροπολιτική και δεν αρμόζει στο ιστορικό καθήκον. Όχι δικολαβία αυτή την ιστορική στιγμή».
Γ. Σαρίδης (Ενωση Κεντρώων): Γι' αυτο το παλιόχαρτο διαλύθηκε ένα κόμμα
Ο Γ. Σαρίδης της Ενωσης Κεντρώων τόνισε πως «δεν ξεπούλησε η δημοκρατία την Μακεδονία, οι κυβερνήσεις διαχρονικά χειρίστηκαν το θέμα. Η Ενωση Κεντρώων αντιτίθεται συνολικά στην παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία» και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό το παλιόχαρτο διαλύθηκε πριν από λίγες ώρες ένα κοινοβουλευτικό κόμμα».
Δημ. Καμμένος (ανεξάρτητος): Εξηγήσεις για τις κατηγορίες Καμμένου κατά Κοτζιά
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Δη. Καμμένος τόνισε πως πρέπει να κατατεθούν οπωσδήποτε η ρηματική διακοίνωση, οι αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, η επιστολή του πρώην υπουργού εξωτερικών.
«Ο επιστημονικός σύμβουλος της Βουλής ο κ. Μαυριάς είπε ότι υπάρχει κενό στον κανονισμό για το θέμα των ανεξάρτητων και πως ορίζονται οι βουλευτές στην επιτροπή. Για μας είναι παράνομη η σύσταση» είπε.
Πρόσθεσε επίσης πως «ακούω αυτές τις μέρες μία δημόσια αντιπαράθεση του Πάνου Καμμένου και του Νίκου Κοτζια, μιλάνε για χρηματισμό και λοιπά θα το αφήσουμε έτσι; Και αν στα δικαστήρια αποδειχθεί χρηματισμός ή ξέπλυμα ή τίποτα, τι θα γίνει. Μετά θα είναι αργά να ακυρώσουμε τη συμφωνία θα έχουμε εκτεθεί».
Γιώργος Κατρούγκαλος (αν. ΥΠΕΞ)
«Προφάσεις εν αμαρτίαις» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος τα θέματα που έθεσαν επί της διαδικασίας συζήτησης της Συνθήκης των Πρεσπών στην Επιτροπή, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ενώ κατέθεσε τη ρηματική διακοίνωση στα ελληνικά και στα αγγλικά, όπως και ζητήθηκε.
«Εμείς ένα πράγμα θέλουμε. Να συζητήσουμε στην Ολομέλεια, όπου ο ελληνικός λαός θέλει να ακούσει από εμάς επιχειρήματα. Όποιος θέλει να ματαιώσει τη συζήτηση αυτή, δεν είναι απλώς εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, που όλοι δικαιούνται να είναι με επιχειρήματα κι όχι με κραυγές, είναι εναντίον της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού», είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Εξήγησε δε ότι σε κάθε περίπτωση η ρηματική ανακοίνωση του γειτονικού κράτους, μας εξασφαλίζει απολύτως από πλευράς εγγυήσεων του διεθνούς δικαίου, «διότι βάσει του άρθρου 27 της Συνθήκης της Βιέννης δεν μπορείς να προβάλλεις λόγο που ανάγεται στο εθνικό σου δίκαιο για να αναιρέσεις υποχρέωσή σου που απορρέει από διεθνή συνθήκη, όπως είναι η Συνθήκη των Πρεσπών».
Ως προς το αίτημα για την κατάθεση του συνολικού κειμένου του Συντάγματος της γείτονος, ο κ. Κατρούγκαλος υπενθύμισε ότι σε όλες τις συνταγματικές τάξεις και τη δική μας, οι αναθεωρήσεις του Συντάγματος δημοσιεύονται με ψήφισμα κατ' εντολήν πάντα του προέδρου της Βουλής - κι αυτή είναι η βασική διάκριση στα δημοκρατικά πολιτεύματα σε σχέση με τα μοναρχικά. Παρέπεμψε στο Ψήφισμα Ζ της αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων από 6-4-2001 για τη σύγκριση. Για διευκόλυνση όμως της Βουλής, όπως είπε, ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει ένα συγκριτικό πίνακα για το πώς ήταν τα άρθρα πριν και πώς μετά.
Σχετικώς με το αίτημα κατάθεσης της επιστολής παραίτησης Κοτζιά, ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχής να ήταν σήμερα παρών διότι αυτή η Συνθήκη είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό δικό του επίτευγμα και που κανείς δεν περίμενε ότι θα μπορούσε η Ελληνική Δημοκρατία να το διαπραγματευθεί. «Αυτά που πέτυχε για παράδειγμα η Συμφωνία, τα λέει ρητά ο κ. Μέρτζος, ο πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ότι «κλείνουν πληγές και δεν ανοίγουν άλλες». «Πήραμε, δεν δώσαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Ακόμη τόνισε ότι ο κ. Κοτζιάς θα μιλήσει στην Ολομέλεια και θα αναφερθεί σε όλα.
Αναφορικώς με θέματα αντισυνταγματικότητας της Συμφωνίας, ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι σύμφωνα με το άρθρο 100 του Κανονισμού οι ενστασεις συνταγματικότητας εξετάζονται από την Ολομέλεια της Βουλής.
Ως προς το θέμα της συνταγματικότητας της γείτονος - όπως το έθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος -, ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι είναι προφανές πως εδώ εξετάζουμε ζητήματα συνταγματικότητας της δικής μας έννομης τάξης, παρόλα αυτά ανέφερε ότι από τη συνδυαστική ισχύ των άρθρων 26 και 27 της Συνθήκης της Βιέννης δεν νοείται προβολή λόγου του εσωτερικού δικαίου για αντίκρουση υποχρέωσης που απορρέει από Διεθνή Συνθήκη. «Με τη ρηματική ανακοίνωση ρητά μας διαβεβαιώνουν ότι τηρήθηκε η συνταγματική τάξη της» επανέλαβε ο αν. υπουργός Εξωτερικών.
Ως προς το ζήτημα αρμοδιότητας της Επιτροπής, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η ουσία είναι να γίνει ουσιαστική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ υπενθύμισε ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία, που είχε πρακτικά το ίδιο περιεχόμενο, δεν ήρθε ποτέ για συζήτηση και κύρωση στην Ολομέλεια.
«Εμείς σεβόμαστε τη Δημοκρατία και την κοινοβουλευτική αρχή. Θέλουμε να συζητηθεί η Συμφωνία αυτή. Μόνο να κερδίσουμε έχουμε από τη συζήτηση αυτή κι όχι να χάσουμε. Απορώ λοιπόν, ποιοι θέλουν να ματαιώσουν τη συζήτηση στην Ολομέλεια. Κι αν αρνηθήκατε την τηλεμαχία με τον πρωθυπουργό, κύριοι της ΝΔ, δεν θα θέλατε να υπάρχει τουλάχιστον η συζήτηση στον ναό της Δημοκρατίας», υπογράμμισε.
Εξάλλου, ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε ζήτημα ανάγνωσης σχετικώς με τα ζητήματα της συμμετοχής των βουλευτών, όπως αυτά τέθηκαν, καθώς (όπως είπε) το άρθρο 29 παρ. 5 αναφέρεται στη συγκρότηση των Τμημάτων της Βουλής και όχι των Επιτροπών, και προσέθεσε πως το άρθρο 31 παρ. 3 και 5, σε συνδυασμό με το άρθρο 70 και 72 του Συντάγματος, στην πραγματικότητα δίνουν στον πρόεδρο της Βουλής υπερπρονομία να ορίσει τα μέλη των Επιτροπών, όμως προς τιμήν του ο πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε να θέσει σε κλήρωση τα ονόματα των ανεξάρτητων βουλευτών και να διαγραφεί το όνομα του κ. Δανέλλη.
Αναφορικά με τα θέματα που επισήμανε ο Πάνος Καμμένος (για το άρθρο 74 παρ. 2), ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι αναφέρονται στην παραπομπή από την Επιτροπή στην Ολομέλεια των νομοσχεδίων. «Αυτό γίνεται πάντοτε στο πλαίσιο της εισηγητικής συμβουλευτικής αρμοδιότητας που έχει Επιτροπή, ακόμη κι αν η Επιτροπή καταλήξει διαφορετικά, που σας διαβεβαιώνω ότι, όπως προκύπτει από τη σύνθεσή της, δεν θα καταλήξει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα που έθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, γιατί δεν έρχεται μαζί με τη Συμφωνία το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει. Για να υπάρξει πρέπει να κυρώσει η Βουλή των Ελλήνων τη Συμφωνία». «Κι αυτό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας. Αυτό είναι που ποτέ δεν έχει ξανασυμβεί. Χωρίς πόλεμο να δέχεται μια χώρα να αλλάξει το όνομά της και το Σύνταγμά της και πολλές διατάξεις από αυτό, χωρίς να έχει άλλη υποχρέωση από αυτό που απορρέει από τη διαδικασία» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Ν. Βούτσης (πρόεδρος Βουλής)
Στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, προκειμένου να παράσχει διευκρινίσεις ως προς την σύνθεση της επιτροπής.
«Εχει γίνει μόνο για δημιουργία εντυπώσεων η όλη κατάσταση,έχει υποβληθεί θέμα σε σχέση με την σύσταση της επιτροπής και από τον κ. Καμμένο και από τον κ. Κασιδιάρη. Θέλω να δώσω εξηγήσεις τα γνωρίζουν έτσι κι αλλιώς τα μέλη της διάσκεψης των προέδρων. Για να έρθω να παρέμβω εδώ μέσα θα πει ότι θα πω κάποια πράγματα τα οποία μπορείτε να τα ελέγξετε» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
Σύμφωνα με τον κ. Βούτση «οι ανεξάρτητοι είχαν φτάσει τους 10 βουλευτές τώρα είναι 16. Δεν έχουν συγκροτηθεί σε κοινοβουλευτική ομάδα όπως ήταν στην προηγούμενη περίοδο της Βουλής όπου είχαν συγκροτήσει πολιτική ομάδα.
Από την προηγούμενη εβδομάδα είχα ορίσει τον κ. Δανέλλη που ήταν ο μοναδικός ανεξάρτητος που δεν ήταν σε άλλη επιτροπή. Είχε ζητήσει να συμμετάσχει στην επιτροπή άμυνας και είπα να είναι αυτός. Στη διάσκεψη των προέδρων υπήρξε έντονη συζήτηση διότι η Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα είπαν ότι τι πάτε να κάνετε με τον κ. Δανέλλη, του δώσετε θέση ενώ για τους άλλους δύο θα γίνει διαφορετικά; Είπαμε λοιπόν πως ότι και να γίνει δεν θα αφορά ανεξάρτητους που είναι ανεξάρτητοι εδώ και μήνες και χρόνια και έχουν πάρει τη θέση τους σε άλλες επιτροπές. Άρα δεν υπάρχει θέμα ότι έπρεπε να στείλω επιστολή και στους 16 βουλευτές για να ανταποκριθούν».
Ο κ. Βούτσης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε πως «δεν δέχομαι πατερναλιστικές διαδικαστικές, επισημάνσεις και δεν δέχομαι την ρητορική που υφίσταμαι περί πραξικοπημάτων και μεθοδεύσεων όταν είναι αυταπόδεικτα ψέματα και γίνεται μόνο για δημιουργία εντυπώσεων» και συνέχισε: .
«Ρωτήσαμε τους κ.κ. Θεοδωράκη, Λυκούδη, Θεοχαροπούλο αν θα ήθελαν να είναι στην επιτροπή. Ο κ. Αμυράς μας είχε στείλει σήμερα επιστολή με την οποία επιλέγει ο ίδιος να είναι σε δύο άλλες επιτροπές. Μόνες επιστολές ενδιαφέροντος που κατατέθηκαν κατά την διαδικασία που δέχτηκα ήταν των τριών: Δανέλλη, Μαυρωτά, Ψαριανό. Η κλήρωση έγινε παρόντων των αντιπροέδρων της Βουλής από τον κ.Τσιάρα. Όποιος εκπρόσωπος κόμματος θέλει είναι στη διάθεση του τα ακριβή πρακτικά της διάσκεψης των προέδρων και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί κατά πλειοψηφία. Και η συζήτηση για κλήρωση και το πως γίνεται η πρακτική της Βουλής σε αυτά τα ζητήματα και τα εδάφια του κανονισμού είναι στα πρακτικά έχει γνωμοδότηση και ο κ. Μαυριάς υπάρχει ευρύτατη πλειοψηφική συνεννόηση στην διάσκεψη των προέδρων έτσι κάνει η Βουλή και πάντα έτσι κάνει».
Μετά την παρέμβαση Βούτση, ακολούθησε νέος γύρος πανδαιμόνιου.
«Επιστρέψαμε στην εποχή των ομοιόμορφων» (σ.σ. ψηφοδελτίων στην εκλογή Σαρτζετάκη) είπε ο Πάνος Καμμένος
Ο Ηλίας Κασιδιάρης φώναζε: «Δεν προβλέπεται η κλήρωση είναι παράνομο αυτό που γίνεται σήμερα το επιβεβαίωσε και ο Βούτσης».
Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή θα συνεχιστεί και την Τρίτη, ενώ η συμφωνία θα μπει στην ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη. Η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
Πηγή: iefimerida.gr

Media

FocusFM 103.6 Live

Ροη ειδησεων

Δερβένι: Δυο τροχαία πριν από λίγο λόγω ολισθηρότητας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 08:38

Περιοδεία Αλ. Τσίπρα στη δυτική Μακεδονία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 08:17

Βροχερός o καιρός σήμερα Τετάρτη

ΕΛΛΑΔΑ
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 07:16

Β.Κικίλιας: Καμία αύξηση τιμής φαρμάκου το 2020

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 18:18

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined