Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 08:23

Μπαράζ επαφών του Ν. Κοτζιά στη Νέα Υόρκη

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ολοκλήρωσε τις χθεσινές διμερείς επαφές τους με συναντήσεις που είχε με τους ομολόγους του, του Λιβάνου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μαυροβουνίου.

Στη συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Τζιμπράν Μπασίλ, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το καλό επίπεδο των διμερών τους σχέσεων. Εξέτασαν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η Ελλάδα να συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση των σχέσεων του Λιβάνου με την ΕΕ.

Ως προς την τριμερή συνεργασία Ελλάδας Κύπρου Λιβάνου, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να δοθεί περαιτέρω ώθηση στο τριμερές επιτυχημένο αυτό σχήμα συνεργασίας, ώστε να γίνει μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση των πλεονεκτημάτων που δημιουργεί, με αιχμή του δόρατος τις εμπορικές σχέσεις και τον τουρισμό, μέσω των οποίων ενισχύονται και οι δεσμοί μεταξύ πολιτών.

Επιπλέον, ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα του, αναδεικνύοντας πρωτίστως τις οικονομικές προκλήσεις, καθώς και τις προκλήσεις που προκύπτουν από το γεγονός ότι ο Λίβανος φιλοξενεί 1,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Υπό το πρίσμα της ολοένα αναπτυσσόμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κι ο ομόλογός του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, αναγνώρισαν ότι το επίπεδο των διμερών τους σχέσεων σήμερα βρίσκεται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων ετών. Οι διμερείς σχέσεις εκτείνονται από θέματα εμπορικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και επενδύσεων, μέχρι τη συνεργασία στην ασφάλεια. Επόμενος σταθμός στην διήμερη συνεργασία θα αποτελέσει η διοργάνωση εκατέρωθεν επιχειρηματικών αποστόλων, με στόχο την εξεύρεση πεδίων συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα θέματα της συνάντησης. η συζήτηση επικεντρώθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα, όπου πραγματοποιήθηκε μία γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα συμβάλλει στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΑΕ

Τέλος, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Νίκου Κοτζιά και του υπουργού Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Σρνταν Νταρμάνοβιτςκαι τονίστηκε η ανάγκη υπέρβασης των οποίων προκλήσεων, για την απρόσκοπτη ευρωπαϊκή πορεία του συνόλου των κρατών της περιοχής.

Το Μαυροβούνιο ευχαρίστησε τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών για την σταθερή υποστήριξη της χώρας μας στην ενταξιακή του πορεία, παλαιότερα για το ΝΑΤΟ και τώρα πλέον για την ΕΕ. Παράλληλα αναγνώρισε την πολύτιμη τεχνογνωσία της Ελλάδας ως παλαιότερου μέλους της Ένωσης στην περιοχή.

Τέλος έγινε αναφορά στο μέλλον της Ευρώπης και στην ανάγκη όπως δοθεί ώθηση στην Διεύρυνση της ΕΕ, προς όφελος τόσο των παλαιών μελών της, όσο και των υποψηφίων. Η παράμετρος αυτή είναι άλλωστε καταλυτική για την μακροπρόθεσμη ευημερία και σταθερότητα της Ευρώπης.

FocusFM 103.6 Live

Ροη ειδησεων

Σεισμός τώρα κοντά στην Κρήτη

ΕΛΛΑΔΑ
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 11:20

Ακυβέρνητη λόγω βλάβης λέμβος στο Αγιο Όρος

ΕΛΛΑΔΑ
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 09:51

Ο τουρισμός στην παγίδα της Thomas Cook

ΕΛΛΑΔΑ
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 09:22

Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Αϊτή

ΚΟΣΜΟΣ
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 09:16

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined