Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018 18:51

«Ασπίδα» βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ σε Λαφαζάνη -Ερώτηση σε τρεις υπουργούς για την κλήση σε απολογία

Ερώτηση-καταπέλτης από 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στους υπουργούς Ολγα Γεροβασίλη,
Κατερίνα Παπακώστα και Μιχάλης Καλογήρου για την κλήση σε απολογία του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Οι 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφουν ερώτηση προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασιλη, την υφυπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Κατέρινα Παπακώστα και τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου. Οι ερωτώντες ζητούν να μάθουν «αν θα υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες από την ηγεσία αστυνομικών και δικαστικών αρχών ώστε το τμήμα προστασίας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος να ασχολείται με ενέργειες οργανωμένων ομάδων (π.χ. νεοναζιστων) που επιδιώκουν την ανατροπή του πολιτεύματος και όχι με δημόσιες πολιτικές πράξεις διαμαρτυρίες όπως με την κλήση σε απολογία του Παναγιώτη Λαφαζάνη».
Οι βουλευτές στην ερώτηση υποστηρίζουν ότι «η προστασία και η διεύρυνση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων αποτελούν ταυτοτικό στοιχείο της αριστεράς και δεν είναι δυνατόν να στοχοποιούνται επιλεκτικά από τις διωκτικές και δικαστικές αρχές ήσσονος σημασίας ενέργειες και άλλες πολύ σοβαρότερες να αντιμετωπίζονται ηπιότερα».
Την ερώτηση υπογράφουν μεταξύ άλλων η Αννέτα Καββαδία, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, αρκετά μέλη των «53» και ο Νίκος Φίλης.
Αναλυτικά η έρωτηση:
Προς τους κ.κ Υπουργούς:
-Προστασίας του Πολίτη
- Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θέμα: «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος »
Όπως έγινε γνωστό, στις 21/9, ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε., Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκλήθη σε απολογία από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και ειδικότερα από το «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος» στο πλαίσιο διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Η εν λόγω είδηση προκαλεί απορίες και εγείρει εύλογα ερωτηματικά καθώς το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, το οποίο ιδρύθηκε το 2000 (Ν.2800/2000), είναι «αρμόδιο για την πρόληψη και καταστολή σοβαρών ενεργειών ή απειλών που στρέφονται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στο πλαίσιο αυτό, προβαίνει κυρίως στην αναζήτηση, συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων για τη δράση ατόμων ή οργανωμένων ομάδων που ενεργούν πράξεις που στρέφονται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος ή πράξεις βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων, καθώς και στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων αυτών, συνεργαζόμενο άμεσα προς τούτο με τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας/Α.Ε.Α., τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών» (ΠΔ 7/2017), δηλαδή πρόκειται για τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο ασχολείται με σοβαρές απειλές κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος .
Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως, από όσο έχει γίνει γνωστό, καμία δράση του συγκεκριμένου Τμήματος Προστασίας του Κράτους (όπως για παράδειγμα ανάλογη κλήση σε απολογία), δεν έχει πραγματοποιηθεί, όλα αυτά τα χρόνια, απέναντι σε νεοναζιστικές ομάδες που έχουν προβεί σε σειρά πολύ σοβαρών εγκληματικών πράξεων, για τις οποίες - ενυπόγραφα μάλιστα - έχουν αναλάβει την ευθύνη. Προκύπτει δηλαδή, εξ όσων έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, ολιγωρία του Τμήματος Προστασίας του Κράτους απέναντι σε δραστηριότητες που, πράγματι, αφορούν τη δημόσια πολιτική συμπεριφορά ή που προσχηματικά επικαλούνται αυτήν, ενώ στην πραγματικότητα, συνιστούν συγκαλυμμένη εγκληματική δράση συμμορίας.
Επειδή διακηρυγμένη θέση της Κυβέρνησης είναι η προστασία και η διεύρυνση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων- δικαιώματα για τα οποία η Αριστερά έχει δώσει μεγαλειώδεις αγώνες και η υπεράσπισή τους αποτελεί ταυτοτικό της στοιχείο.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να στοχοποιούνται επιλεκτικά, εκ μέρους των διωκτικών και δικαστικών αρχών, ήσσονος σημασίας ενέργειες ενώ άλλες, πολύ σοβαρότερες αντιμετωπίζονται σαφώς ηπιότερα - καθώς αυτό, εφόσον συμβαίνει, αποτελεί επιλεκτική στάση υπηρεσιακών παραγόντων που αντίκειται και υπονομεύει τις πολιτικές αρχές της κυβέρνησης.
Επειδή τυχόν παράνομες πράξεις, κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε πολιτικής διαμαρτυρίας, μπορούν κάλλιστα να αντιμετωπισθούν στο σύνηθες πλαίσιο της δράσης της ελληνικής αστυνομίας και της ελληνικής δικαιοσύνης, χωρίς αδικαιολόγητες υπερβολές.
Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
Θα υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες εκ μέρους της ηγεσίας των δικαστικών και αστυνομικών αρχών, ώστε όντως το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος να ασχολείται με ενέργειες οργανωμένων ομάδων – π.χ. με σαφή φασιστικά και νεοναζιστικά χαρακτηριστικά - οι οποίες αποδεδειγμένα επιδιώκουν την υπονόμευση και την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, και όχι με δημόσιες πολιτικές πράξεις διαμαρτυρίας όπως συνέβη με την κλήση σε απολογία του Παναγιώτη Λαφαζάνη;
Σε ποιες άλλες ενέργειες (π.χ. κλήσεις σε απολογία) ζητήθηκε η συνδρομή του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος εκ μέρους των εισαγγελικών αρχών τα τελευταία χρόνια;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Καββαδία Αννέτα
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Ακριώτης Γιώργος
Αναγνωστοπούλου Σία
Βαγιωνάκη Ευαγγελία
Βάκη Φωτεινή
Γεννιά Γεωργία
Γκιόλας Γιάννης
Δέδες Γιάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Θεοφύλακτος Γιάννης
Θεωνάς Γιάννης
Θηβαίος Νικόλαος
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καρακώστα Εύη
Κασιμάτη Νίνα
Καστόρης Αστέριος
Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα
Κουράκης Τάσος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Κυρίτσης Γιώργος
Μαντάς Χρήστος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μορφίδης Κωνσταντίνος
Mουσταφά Μουσταφά
Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)
Μπαλτάς Αριστείδης
Μπαλωμενάκης Αντώνης
Ντζιμάνης Γιώργος
Ξυδάκης Νικος
Πάλλης Γιώργος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Ρίζος Δημήτρης
Σκούφα Ελισσάβετ
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη
Συρίγος Αντώνης
Τζαμακλής Χαρίλαος
Τσίρκας Βασίλης
Φίλης Νίκος
Χριστοδουλοπούλου Τασία
Ψυχογιός Γιώργος
Πηγή: iefimerida.gr

FocusFM 103.6 Live

Ροη ειδησεων

Λεωφορείο έκανε βουτιά στην πισίνα ξενοδοχείου

ΕΛΛΑΔΑ
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 10:23

Καραμπόλα τριών Ι.Χ. στη θεσσαλονίκη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 09:36

Νεκρός 40χρονος άνδρας σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 18:20

Τι αγαπούν οι χρήστες των Social Media στη Θεσσαλονίκη

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 17:38

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined