Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018 14:27

Γ. Κύρτσος: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν σύνθετες

Ως «πολύ θετική είδηση» χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, σημειώνοντας ωστόσο ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν σύνθετες».

«Είναι μια πολύ θετική είδηση, χρειαζόμασταν μια θετική είδηση - βέβαια πρέπει να πούμε ότι παραμένουν σύνθετες οι σχέσεις με την Τουρκία» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM». «Είμαστε πολύ χαρούμενοι και πολύ ικανοποιημένοι που γύρισαν οι δύο δικοί μας άνθρωποι και θα έλεγα ότι γύρισαν -όσο κι αυτό αν ακούγεται περίεργο- σχετικά γρήγορα, με την έννοια, Γερμανοί πολίτες οι οποίοι κατηγορήθηκαν και αυτοί άδικα χρειάστηκαν να μείνουν 12-13 μήνες στη φυλακή χωρίς να τους απαγγελθεί κατηγορία και πάλι βέβαια είχαμε παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης, των γερμανικών κομμάτων, ενώ στην περίπτωση των δικών μας ήταν πέντε έξι (μήνες)» συνέχισε ο κ. Κύρτσος.

Αναφορικά με το τι συνετέλεσε σε αυτή την εξέλιξη, ο ευρωβουλευτής σχολίασε πως ήταν ο συνδυασμός «της ελληνικής κινητοποίηση και από την πλευρά της κυβέρνησης και από την πλευρά των κομμάτων», αλλά και «της πίεσης υπό την οποία βρίσκεται αυτή την περίοδο ο Τούρκος πρόεδρος εξαιτίας της κατάστασης της τουρκικής οικονομίας».

«Ο Ερντογάν δέχεται μεγάλη πίεση οικονομική και από τις ΗΠΑ, επομένως το πρώτο που κάνει είναι, ανοίγματα προς την Ε.Ε.: θα επισκεφθεί τη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, σταμάτησε να αντιπαρατίθεται με την Ολλανδία, που είχε μια πολύ σκληρή κόντρα, προφανώς ψάχνει κάποια στηρίγματα ή προσπαθεί να κλείσει μέτωπα και βέβαια έχει και το θέμα ενός Αμερικανού πάστορα που κρατείται - όσο δεν τον απελευθερώνει, εκτίθεται σε πρόσθετες κυρώσεις από τις ΗΠΑ» εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική μιας νέας αρχής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Κύρτσος σχολίασε πως «το 'νέα αρχή' είναι περισσότερο μια ευχή, διότι βλέπουμε ότι την ίδια ώρα που απελευθερώνονται έχουμε διάφορα ζητήματα σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό πλούτο, τις οικονομικές ζώνες, την αλιεία στο Αιγαίο, ακόμα και ορισμένα θέματα που προωθεί η Τουρκία στη Δυτική Θράκη συν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, που σημαίνει ότι δημιουργείται ένα κίνητρο να επιχειρήσει σε διάφορες φάσεις εξαγωγή των προβλημάτων της».

Ερωτηθείς για δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο εξετάζεται από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μπει λίστα στην εκλογή των ευρωβουλευτών, ο κ. Κύρτσος απάντησε πως ο ίδιος θα προτιμούσε να υπάρξει και πάλι εκλογή με σταυρό καθώς «ο σταυρός σού δίνει μια μεγαλύτερη πολιτική αξία, διότι μετά θα μπούμε στην κατηγορία του διορισμού από την ηγεσία». «Και επειδή ο κόσμος είναι καχύποπτος επί των πολιτικών, εγώ τουλάχιστον θα ήθελα να δώσω τη μάχη του σταυρού και όχι να μείνουμε μέρος μιας λίστας» σημείωσε.

Για το αν - τέλος - ο ίδιος θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς ευρωεκλογές, απάντησε: «Θα ήθελα να είμαι υποψήφιος, θα δούμε αν θα είμαι».

FocusFM 103.6 Live

Ζωντανα τωρα

Γιάννης Σωπασής
Ραδ. παραγωγός: Γιάννης Σωπασής
Πρόγραμμα: Focus κοινωνία
Ώρες: 18:00 - 19:00

Ροη ειδησεων

Τρεις χώρες με σχολεία πρότυπα

ΚΟΣΜΟΣ
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 16:00

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 12:35

Η κωμωδία "5ος όροφος" έρχεται στο θέατρο Σοφούλη

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 11:52

Χωρίς νερό μέχρι το μεσημέρι περιοχή της Θεσσαλονίκης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 11:32

Συνελήφθη Έλληνας υπαξιωματικός στον Εβρο

ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 10:07

Προβλήματα λόγω ομίχλης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 09:24

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined