Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018 18:12

Βουλή: Διαξιφισμοί στην Επιτροπή Περιφερειών με αιχμή τον «Κλεισθένη»

Σε κλίμα έντασης και εν μέσω διαξιφισμών συνεδρίασε η Επιτροπή
Περιφερειών της Βουλής για το σχέδιο νόμου «Κλεισθένης» που βρίσκεται σε διαβούλευση και το οποίο πρόκειται να αντικαταστήσει τον «Καλλικράτη» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Την αντίθεσή τους με τις προωθούμενες ρυθμίσεις εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, όσο και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, με τον γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη να σημειώνει από την πλευρά του ότι «η κυβέρνηση θέλει να δώσει έναν αέρα αναπνοής μέσα από ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο να έχει την ίδια ανταπόκριση στην κοινωνία με το περιφερειακό και το δημοτικό συμβούλιο».
Μάλιστα, ο κ. Πατούλης αποχώρησε από τη συνεδρίαση κατόπιν σύγκρουσης με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για αγενή συμπεριφορά, με τον ίδιο να ανταποδίδει την κατηγορία λέγοντας πως υφίσταται «μπούλινγκ».
Επίσης, προς το τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Γάκης απέβαλε από την αίθουσα τον κ. Αγοραστό επειδή, όπως είπε, προσέβαλε συνεχώς με ειρωνικό τρόπο τον γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο κ. Αγοραστός διαμαρτυρήθηκε όταν ο κ. Πουλάκης είπε ότι σε προηγούμενη επιτροπή οι εκπρόσωποι της ΕΝΠΕ έλεγαν ότι «καλώς οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες πρέπει να εκλέγονται με σταυρό» ενώ σήμερα άλλαξαν άποψη. «Δεν θα με κατηγορήσει εμένα για κωλοτούμπα ο αρχηγός της κωλοτούμπας. Εσείς θα με κατηγορήσετε που δήθεν θα σκίζατε τα μνημόνια και τελικώς τα υπογράψατε;» είπε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.
«Όλη η ιστορία είναι η απλή αναλογική κι αν ερχόταν ένα μαγικό χέρι και την έβγαζε τότε θα γίνονταν δεκτό με χειροκροτήματα», απάντησε ο κ. Πουλάκης.
«Να μας δώσετε τα 2 δισ. που χρωστάτε στις περιφέρειες. Εσείς παραβιάζετε τον νόμο. Το σύνθημα της Αριστεράς δεν ήταν για περισσότερα χρήματα και περισσότερες αρμοδιότητες; Ιδού λοιπόν. Κι αλήθεια, εσείς που δεν θέτετε κομματικά κριτήρια, γιατί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν δόθηκε ούτε ευρώ ενίσχυση;» επανήλθε ο κ. Αγοραστός προς τον γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών.
«Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 η Αυτοδιοίκηση έχασε το 65%. Τότε δεν ξέρω ποιοι ήταν στους δρόμους για να την προστατεύσουν. Το 2018 δεν έχει κοπεί ούτε ένα ευρώ και μάλιστα την τελευταία εβδομάδα δόθηκε αύξηση 50%. Συγχρόνως δύο προγράμματα δόθηκαν με τρόπο αντικειμενικό σε όλους τους δήμους και περιφέρειες» ανταπάντησε, με τη σειρά του ο κ. Πουλάκης.
Πριν ανέβουν οι τόνοι, ο κ. Αγοραστός υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι ο «Κλεισθένης» είναι απέναντι στην Αυτοδιοίκηση και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει «κυνικά παιχνίδια εξουσίας» και απεργάζεται «κόλπα χειραγώγησης της κοινής γνώμης». Επίσης, σημείωσε πως αυτό που τον φοβίζει είναι όχι η απλή αναλογική της πρώτης Κυριακής αλλά «η δόλια, σκοτεινή και ύποπτη αναλογική της δεύτερης Κυριακής». Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ τόνισε ότι δεν υπήρξε ειλικρινής διάλογος με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λέγοντας: «Δεν μας σεβάστηκαν πουθενά».
«Είμαστε θυμωμένοι», είπε πριν από την αποχώρησή του ο κ. Πατούλης, ο οποίος αναρωτήθηκε σε ποια χώρα άραγε είδε η κυβέρνηση τέτοιο σχέδιο και το «ξεσήκωσε», αφού δεν υπάρχει πουθενά στη Ευρώπη κάτι αντίστοιχο, όπως είπε. Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ γνωστοποίησε ότι εντός της ημέρας θα κατατεθούν ψηφίσματα κατά του «Κλεισθένη» από τις Περιφερειακές Ενώσεις των δήμων, οι οποίες, όπως συμπλήρωσε, σε ποσοστό 91% είναι κατά του νομοσχεδίου και ζητούν την απόσυρσή του.
Στη δευτερολογία του ο κ. Πουλάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πολλοί δήμαρχοι που έχουν πάρει 22%, έχουν από τον εκλογικό νόμο το 60% των δημοτικών συμβούλων, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στη συνεννόηση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Επίσης, επέμεινε ότι υπήρξε ενδελεχής διάλογος, ο οποίος και θα συνεχιστεί.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

FocusFM 103.6 Live

Ζωντανα τωρα

Κώστας Χήτας
Ραδ. παραγωγός: Κώστας Χήτας
Πρόγραμμα: Focus sport
Ώρες: 13:00 - 14:00

Ροη ειδησεων

'Ύποπτος φάκελος στα ΤΕΙ Θεσσαλίας

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 13:18

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 11:31

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined