Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 15:47

Με δύο "ατζέντες" η κυβέρνηση σε δανειστές και εσωτερική "πελατεία"

Οι αυριανές ανακοινώσεις από την Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με τα δημοσιονομικά του 2018, αναμένονται εναγωνίως από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Θα φανεί εάν επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ περί πρωτογενούς πλεονάσματος περίπου 3,9% του ΑΕΠ (έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ).

Ο λόγος για μία είδηση την οποία επιχειρεί να αναγάγει η κυβέρνηση σε μοχλό πίεσης προς διάφορες κατευθύνσεις. Και στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που εντείνονται, αλλά και στο σχήμα "παροχών" που επιχειρεί να δομήσει.

Συνεχείς διαπραγματεύσεις

Το ζήτημα είναι ότι η "εσωτερική" ατζέντα, όπως επιχειρείται να οριστικοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα με το βλέμμα προς τις Ευρωεκλογές, περνά από το μικροσκόπιο των δανειστών μέσα από μία σειρά επίσημων κειμένων και γεγονότων.

Στο δρόμο προς τις Βρυξέλλες βρίσκονται τα δύο νέα πακέτα δεσμεύσεων της Αθήνας, τα οποία θα εξεταστούν ενδελεχώς στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης αλλά και της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Οι κυβερνήσεις υποβάλλουν στην Επιτροπή το "εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων" και το "πρόγραμμα σταθερότητας" (3ετές δημοσιονομικό σχέδιο για της χώρες της ζώνης του ευρώ). Τα δύο αυτά προγράμματα περιγράφουν λεπτομερώς τις συγκεκριμένες πολιτικές που θα εφαρμόσει κάθε χώρα για την τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης και για την πρόληψη/διόρθωση των ανισορροπιών, καθώς και τα συγκεκριμένα σχέδιά τους για να συμμορφωθούν με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις της ΕΕ και τους γενικούς δημοσιονομικούς κανόνες. Η Ελλάδα διαμορφώνει για 1η φορά Μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο, τον οποίο θα ενσωματώσει λίγες εβδομάδες αργότερα σε νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό 2020-2023.

Επίσης τα επόμενα πολιτικά ραντεβού είναι πολύ... κοντά: έχουν οριστεί για τις 2 Μαΐου (σύνοδος Εuroworking Group) και για τις 16 Μαΐου (συνοδός Eurogroup). Ενδιάμεσα, στις 6-8 Μαΐου κατεβαίνουν θεσμοί στην Αθήνα και αν η κυβέρνηση συνεχίσει την πολιτική συνεννόησης για τις αποφάσεις που λαμβάνει στο οικονομικό πεδίο, είναι πολύ πιθανό να τεθούν επί τάπητος και οι 120 δόσεις, αλλά και οι προθέσεις για ελαφρύνσεις.

Τα σενάρια για το 2019

Η κυβέρνηση επιχειρεί έναν συμβιβασμό με τους δανειστές αναφορικά με τις ρυθμίσεις οφειλών σε ταμεία και εφορίες. Βεβαίως υπάρχουν διαφοροποιήσεις: κυβερνητικές πηγές συνεχίζουν να ομιλούν περί οριζόντιων ρυθμίσεων, την ώρα που στο "στενό" οικονομικό επιτελείο γίνεται αναφορά σε ρυθμίσεις στοχευμένες και με κριτήρια που θα αποκλείουν τους κακοπληρωτές και θα επιβραβεύουν όσους αποπληρώνουν τα χρέη τους.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το υπερπλεόνασμα του προηγούμενου έτους ως επιχείρημα για το μέτρα με "θετικό κοινωνικό πρόσημο" που θέλει να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός. Για αυτό το λόγο άλλωστε έχει προαναγγείλει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά τις γιορτές.

Τα σενάρια που "ακούγονται" εδώ και ημέρες είναι πολλά. Ωστόσο, ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 (μετά και τη μη εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων) είναι περιορισμένος. Επιπλέον, οι προσδοκίες που διαμορφώνονται από το αδιάθετο ποσό των αναδρομικών (650 εκατομμύρια ευρώ) ή από τα λεφτά που θα περισσέψουν μετά την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ (150-180 εκατ. στην 2ετία ως δαπάνες για τόκους) δημοσιονομικά δεν είναι αξιοποιήσιμα, διότι δεν συνυπολογίζονται στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι θεσμοί ανησυχούν επίσης για πιθανά αναδρομικά λόγω δικαστικών αποφάσεων, αλλά και για τα νέα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος και από το ΙΟΒΕ. Δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης και άρα των προσδοκιών για έσοδα και πλεονάσματα.

Όσον αφορά τις δημοσιονομικές προσδοκίες από το 2020 και μετά, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σύνθετα. Η πρόθεση της κυβέρνησης να μη μειώσει το αφορολόγητο προσκρούει στα αντίμετρα του 2020 καθώς - όπως και στην περίπτωση των συντάξεων πέρυσι - θα πρέπει να αποδείξει ότι υπάρχει επαρκής δημοσιονομικός χώρος (2 δισ. ευρώ περίπου), ούτως ώστε να τα εφαρμόσει...

capital.gr

FocusFM 103.6 Live

Ζωντανα τωρα

Σάκης Γκίνας
Ραδ. παραγωγός: Σάκης Γκίνας
Πρόγραμμα: Αθλητικό Μαγκαζίνο
Ώρες: 15:00 - 17:00

Ροη ειδησεων

Κρίσιμα 24ωρα για την Ιταλία

ΚΟΣΜΟΣ
Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 14:35

Φωτιά σε δασική έκταση στο Δάσος Χαϊδαρίου

ΕΛΛΑΔΑ
Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 14:09

Αυτοκτόνησε φρουρός στις φυλακές Κορυδαλλού

ΕΛΛΑΔΑ
Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 10:30

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Βαρικό Φλώρινας

ΕΛΛΑΔΑ
Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 09:36

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined