Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019 16:25

«Οι φόροι μας δεν έχουν ανταπόδοση», λένε οκτώ στους δέκα Ελληνες

Την απαξίωση των Ελλήνων πολιτών προς τις δημόσιες υπηρεσίες και την κρατική μηχανή αποτυπώνει σχετική έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δεν βλέπει κάποια ουσιαστική αντιστοιχία ανάμεσα στους φόρους που πληρώνει και τις υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο στους πολίτες, πιστεύοντας ότι συντηρεί οικονομικά ένα σύστημα που δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες της.

Στην έρευνα, η οποία φέρει την ονομασία «Κίνδυνοι που έχουν σημασία» (Risks that matter 2018), καταγράφονται οι απόψεις των πολιτών από 21 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, οι οποίες συγκεντρώθηκαν και επεξεργάστηκαν με ειδικά ερωτηματολόγια κατά το δεύτερο μισό της περασμένης χρονιάς.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει της έρευνας, το 82,1% των Ελλήνων θεωρεί ότι για το ύψος των φόρων που πληρώνει, οι δημόσιες υπηρεσίες που λαμβάνει είναι ανεπαρκείς. Ειδικότερα, το 82,1% αναφέρει ότι δεν είναι αποδέκτης ενός δίκαιου μεριδίου δημόσιων ωφελημάτων, το οποίο να είναι αντίστοιχο των φόρων και των εισφορών που πληρώνει. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στο σύνολο των 21 χωρών του ΟΟΣΑ που έγινε η έρευνα, είναι 58,5%, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της ελληνικής περίπτωσης. Μάλιστα, η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από χώρες όπως το Μεξικό, η Πολωνία, η Χιλή και η Εσθονία, όσον αφορά την άποψη που έχουν οι πολίτες για τις εκάστοτε δημόσιες υπηρεσίες.

Επιπλέον, το 77,8% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι υπάρχουν πολίτες που λαμβάνουν κοινωνικά ωφελήματα τα οποία δεν δικαιούνται, κάτι το οποίο μαρτυρά το πόσο αναξιόπιστη είναι η κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα και αναδεικνύει το πολύ σοβαρό ζήτημα της παραοικονομίας, που οδηγεί στις παραπάνω στρεβλώσεις.

Ακόμη, το 70% της ελληνικής κοινωνίας θεωρεί ότι η κυβέρνηση τους αγνοεί όταν σχεδιάζει την παροχή ωφελημάτων και βοήθειας σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, με τον αντίστοιχο μέσο όρο στις 21 χώρες του ΟΟΣΑ να ανέρχεται στο 61,1%.

Γενικότερα, η έρευνα του ΟΟΣΑ μαρτυρά μία γενικότερη δυσαρέσκεια των πολιτών για τις δημόσιες υπηρεσίες και τις κοινωνικές παροχές που λαμβάνουν, οι οποίοι θεωρούν το εκάστοτε Δημόσιο ανεπαρκές σε σχέση με τις ανάγκες τους και δυσπρόσιτο ως προς τις υπηρεσίες του.

kathimerini.gr

FocusFM 103.6 Live

Ροη ειδησεων

Κορωνοϊός: Live οι ανακοινώσεις Τσιόδρα - Χαρδαλιά

ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020 18:01

Χωρίς ρεύμα αύριο αρκετές περιοχές των Σερρών

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020 15:37

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined