Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019 10:13

Νέες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την α΄ κατοικία

Μέχρι το Euro Working Group της Δευτέρας ως πρώτο ορόσημο και από εκεί μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου, η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί μια λύση σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αντικατάσταση του νέου νόμου Κατσέλη.

Χθες υπήρξε νέα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η οποία αφορούσε συζήτηση επί του σχεδίου της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ σύμφωνα με κάποιες άλλες πηγές συζητήθηκε και το θέμα της αντικατάστασης του νόμου Κατσέλη.

Κάποιες έγκυρες πηγές αναφέρουν πως οι κ.κ. Στουρνάρας και Τσακαλώτος συνάντησαν δύο νοτιοκορεατικές τράπεζες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να συναντηθούν την Τετάρτη με τον επικεφαλής των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο προκειμένου να διευθετήσουν τα προβλήματα που φαίνεται να υπάρχουν σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για το σχέδιο νόμου. Ο κ. Κοστέλο έρχεται για το σεμινάριο σχετικά με το ευρωπαϊκό 6μηνο και για να προχωρήσει το θέμα της αντικατάστασης του νόμου Κατσέλη. Επίσης επιθυμία της κυβέρνησης είναι να κλείσει τη λίστα με τα προαπαιτούμενα και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, κάτι που ετέθη ως προϋπόθεση για την απελευθέρωση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας από το επόμενο Eurogroup. Η κυβέρνηση θα επιμείνει πολύ στο θέμα αυτό προκειμένου να καταφέρει να αποπληρώσει το ΔΝΤ.

Οι διαφωνίες πάντως θεσμών - κυβέρνησης στην παρούσα φάση παραμένουν εξαιρετικά ισχυρές. Οι θεσμοί δεν θέλουν να συμπεριληφθούν στην περίμετρο της προστασίας της πρώτης κατοικίας τα «κόκκινα» επαγγελματικά δάνεια που εκτιμάται πως αφορούν περίπου 50.000 μικροεπαγγελματίες.

Επίσης θέτουν θέμα και ως προς την κλιμάκωση της επιδότησης και ως προς τον έλεγχο αλλαγής των οικονομικών δεδομένων των δανειοληπτών. Για τα θέματα περιουσίας εισοδήματος και καταθέσεων εκτιμάται πως ο δύο πλευρές θα βρουν λύσεις.

Οι συναντήσεις που θα προηγηθούν είναι κρίσιμες, καθώς όπως μεταδόθηκε από τις Βρυξέλλες οι ξένοι δεν δέχονται να περιληφθούν οι επιχειρηματίες και έμποροι στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

Με το πλαίσιο νόμου που έχει ήδη διαμορφωθεί προστατεύονται 50.000 έμποροι και επαγγελματίες, αλλά κυρίως, όπως αναφέρουν κάποιες έγκυρες πηγές, εκείνο που ανησυχεί τόσο την Ε.Ε. όσο και την ΕΚΤ είναι η λάθος φιλοσοφία, το λάθος μήνυμα με την αντιμετώπιση ενός τέτοιου θέματος.

Οι πλειστηριασμοί πάντως στην παρούσα φάση, χωρίς πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία, βρίσκονται απολύτως στον αέρα και συγκρατούνται από μια άτυπη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών.

FocusFM 103.6 Live

Ροη ειδησεων

Χωρίς ρεύμα αύριο αρκετές περιοχές των Σερρών

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020 15:37

Χωρίς νερό περιοχή της Θεσσαλονίκης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020 15:04

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined