Την ετήσια έκθεση της για την πρόοδο που έχουν σημειώσει τα κράτη στην καταπολέμηση της διαφθοράς, παρουσίασε σήμερα η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO). H Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς κάλεσε τις κυβερνήσεις να ενεργούν με υποδειγματικό τρόπο σεβόμενοι τα μέτρα κατά της διαφθοράς και τα πρότυπα διαφάνειας.
Με διευρυμένες εξουσίες όπως την άρση τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου θα μπορούν να προχωρούν οι «ράμπο» του υπουργείου Ανάπτυξης, το νέο σώμα ελέγχων της Διυπηρεσιακής Μονάδα Ελέγχου Αγοράς που δημιουργείται και θα έχει ως στόχο τον έλεγχο της αγοράς. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με τίτλο: "Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, Ελέγχου Αγοράς, διατάξεις για την ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία". Η κυβέρνηση βάζει σε νέα βάση τους ελεκτικούς μηχανισμούς της αγοράς που διαθέτει επιχειρώντας την αναδιάρθρωση τους ώστε ο έλεγχος που θα πραγματοποιείται να είναι πιο αποτελεσματικός και ουσιαστικός σε όλα τα στάδια διακίνησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών. Μάλιστα για να το πτυχή αυτό επιστρατεύει κάθε πρόσφορο μέσο αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία ενώ παράλληλα ανοίγει τα πεδία ελέγχων σε συνέργιες και με άλλες υπηρεσίες του δημοσίου. Σήμα για ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα για τα 32 δισ. ευρώΣύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου η "Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς", θα αποτελεί αυτόνομη Υπηρεσία και θα υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Ανάπτυξη . Θα έχει ως αποστολή της τη διενέργεια πάσης φύσεως ελέγχων σε όλα τα στάδιο διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και υπηρεσιών τόσο κατά την παραγωγή, εισαγωγή, διακίνηση, αποθήκευση, όσο και κατά τη διάθεση των προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών ώστε να μπορεί να εντοπίζει παρανομίες και παράνομη διακίνηση εμπορευμάτων. Μάλιστα το νομοσχέδιο προβλέπει την αρμοδιότητα και της επιβολής κυρώσεων σε προβατικές συμπεριφορές που θα εντοπίζει με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου φυσικού ή ηλεκτρονικού , την παράνομη απομίμηση προϊόντων. Τα κλιμάκια ελέγχων που θα μπορεί να δημιουργεί θα είναι μεικτά και θα παρέχεται η συμβολή των Υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), της Δημοτικής Αστυνομίας, του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), των Διευθύνσεων ελέγχου του Υπουργείου Υγείας και των υπηρεσιών που ασκούν ελεγκτικό έργο ενώ θα μπορεί όταν απαιτείται να συνεργάζεται και να ανταλλάσσει πληροφορίες και με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αντίστοιχες υπηρεσιών άλλων κρατών. Οι ελεγκτές της νέας αρχής θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και λαμβάνουν οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο που αφορά ή σχετίζεται με την άσκηση του έργου τους, ύστερα από σχετική υπηρεσιακή εντολή, χωρίς να υπόκεινται στους περιορισμούς της νομοθεσίας περί φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ο επικεφαλής της νέας υπηρεσίας θα διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και θα έχει θητεία τριών ετών ,με δυνατότητα ανανέωσης ακόμα τριών ετών, ενώ τη θέση αυτή θα μπορεί να καλύψει είτε στέλεχος από την ελεύθερη ιδιωτική αγορά, είτε δημόσιος υπάλληλος του στενού δημόσιου τομέα.

Φορολογικές δηλώσεις 2020

Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 11:23
Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις 2020 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε να αυξηθεί ο χρόνος υποβολής των δηλώσεων. Λογιστές και φοροτεχνικοί φαίνεται πως ακόμη προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο με τις έκτακτες διαδικασίες λόγω κορονοϊου και έχουν αφήσει σε δεύτερο πλάνο τις υποβολές εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν μέσα στο χρονικό διάστημα της καραντίνας και του lockdown των επιχειρήσεων.
Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, για την επιστρεπτέα προκαταβολή απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας πως το μέτρο πέτυχε και δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ.
Με αφορμή το θέμα του συμψηφισμού του 25% του ΦΠΑ Μαρτίου και πρώτου τριμήνου 2020 για διπλογραφικές και απλογραφικές επιχειρήσεις, αντίστοιχα, που καταβλήθηκε εμπρόθεσμα τον Απρίλιο, με μελλοντικές οφειλές, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διευκρίνησε ότι, με βάση τον προγραμματισμό των Γενικών Διευθύνσεων Φορολογικής Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αυτό θα γίνει με τις πρώτες επερχόμενες οφειλές, οι οποίες μετά την αναστολή των οφειλών Μαΐου για 30 Σεπτεμβρίου, είναι οι οφειλές Ιουνίου.
Την πρότασή της για ένα σχέδιο ανάκαμψης συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ παρουσιάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και λίγη ώρα η προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ζοφερές οι προβλέψεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για το πλήγμα του κορονοϊού στην αγορά εργασίας.
Εκτός λειτουργίας θα τεθούν σήμερα για λίγες ώρες οι εφαρμογές της ΑΑΔΕ λόγω εργασιών συντήρησης.
Να διατηρήσουν ως τον Σεπτέμβριο στα 50 ευρώ το όριο των ανέπαφων συναλλαγών αποφάσισαν οι τράπεζες.

FocusFM 103.6 Live

Ροη ειδησεων

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined