Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018 17:29

Ο Τσαβούσογλου εισηγείται προεδρικό σύστημα για την κατεχόμενη Κύπρο

Υπέρ ενός προεδρικού συστήματος στην κατεχόμενη Κύπρο τάχθηκε
ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τέσσερις ημέρες μετά τις ψευδοεκλογές.
«Η τουρκοκυπριακή πλευρά αρχίζει να εστιάζει στο προεδρικό σύστημα, δηλαδή στην αλλαγή το "πολιτεύματος"», ανέφερε, προσθέτοντας ότι από το βράδυ της Κυριακής έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Τουρκία που πέρασε στο προεδρικό σύστημα «βλέπει τα οφέλη του».
Μιλώντας στο πρακτορείο «Ανατολού», ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι το «εκλογικό» σύστημα στα κατεχόμενα είναι πολύπλοκο και δυσχεραίνει τη συνεργασία των κομμάτων.
Επείγει ο σχηματισμός «συγκυβέρνησης»
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι επείγει ο σχηματισμός της νέας «συγκυβέρνησης», το γρηγορότερο δυνατόν, καθώς με βάση τα αποτελέσματα της Κυριακής, κανένα κόμμα δεν παίρνει την αυτοδυναμία. Η νέα «κυβέρνηση» θα μπορούσε να αποτελείται από δύο, τρία ή και περισσότερα κόμματα, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο, θα πραγματοποιηθούν επαναληπτικές «εκλογές».
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, στον απόηχο των δηλώσεων του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού ο κ. Τσαβούσογλου, με ευκαιρία μιας σύσκεψης του τουρκικού κοινοβουλίου, ζήτησε από τα τουρκοκυπριακά κόμματα να ξεπεράσουν τους ενδοιασμούς τους σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στη νέα «συγκυβέρνηση».
«Απαραίτητη η “κυβέρνηση” για το Κυπριακό»
Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η νέα «κυβέρνηση» είναι απαραίτητη για την έναρξη της διαβούλευσης που θα αφορά στα νέα βήματα της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό. Πλην του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σε αυτές τις διαβουλεύσεις σημαντικό ρόλο, σημείωσε, διαδραματίζει και η «κυβέρνηση».
Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η χώρα του δεν φέρει καμία ένταση σε ό,τι αφορά τις παραμέτρους του ΟΗΕ. «Οι σκέψεις των Ελληνοκυπρίων για τους Τούρκους είναι γνωστές. Για ποιο λόγο εμείς να μοιραστούμε το κράτος μας με τους Τούρκους; Θα υπάρξει εκ περιτροπής προεδρία. Για ποιο λόγο να έχουμε Τούρκο Πρόεδρο, ακόμη και σε περίπτωση της εκ περιτροπής προεδρίας; Έχουμε ισχυρή οικονομία. Για ποιο λόγο να την μοιραστούμε με τους Τούρκους; Γιατί να παρέχουμε τέτοιου είδους δυνατότητες στους Τούρκους; Αυτή είναι η νοοτροπία (της ελληνοκυπριακής πλευράς», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ποιες εξελίξεις θα έρθουν στο προσκήνιο του Κυπριακού κατά την επόμενη περίοδο; Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα ο κ. Τσαβούσογλου τονίζει ότι μετά το τέλος «εκλογών» ξεκινούν διαβουλεύσεις στην τουρκική πλευρά για έναν νέο οδικό χάρτη.
πηγη protothema.gr

FocusFM 103.6 Live

Ζωντανα τωρα

FocusFM
Ραδ. παραγωγός: FocusFM
Πρόγραμμα: Focus Music Night
Ώρες: 01:00 - 05:00

Ροη ειδησεων

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για το γήπεδο του ΠΑΟΚ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 21:25

Κλειστό αύριο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο

ΕΛΛΑΔΑ
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 16:10

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined