Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 09:39

Συμφωνία Γιουνκέρ – Μέι για το Brexit, επαρκή πρόοδο αναγνωρίζει η Κομισιόν

Στην επόμενη φάση μπορούν πλέον να περάσουν οι συνομιλίες για το Brexit, τις συζητήσεις δηλαδή που αφορούν την εμπορική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αποχώρηση της χώρας από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Μετά τη συνάντηση που είχαν νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε πως οι συνομιλίες για το Brexit μπορούν πλέον να περάσουν στη δεύτερη φάση τους, καταγράφοντας «επαρκή πρόοδο» στα τρία πρώτα θέματα που έπρεπε να λυθούν, δηλαδή τον λεγόμενο «λογαριασμό» του Brexit, τα δικαιώματα των πολιτών της κάθε πλευράς που ζουν στην άλλη και το ιρλανδικό σύνορο. Το τελευταίο είχε φανεί να είναι μεγάλο εμπόδιο το τελευταίο διάστημα, καθώς η Ιρλανδία και η Βόρεια Ιρλανδία είχαν εντελώς διαφορετικές θέσεις.

«Η Κομισιόν αποφάσισε επισήμως να προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πως έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στους όρους του διαζυγίου» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Τερέζα Μέι. Πρόσθεσε ωστόσο πως ακόμα υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.

Από την πλευρά της η Μέι ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει «σκληρό σύνορο» στην Ιρλανδία, πως η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής θα διατηρηθεί αλλά και πως διαφυλάσσεται η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα της Βρετανίας. Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε, σύμφωνα με το BBC, πως οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους όπως πριν. Πρόσθεσε επίσης ότι επιθυμεί βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ, τονίζοντας ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η οικονομική ρύθμιση για το Brexit είναι δίκαιη για τον Βρετανό φορολογούμενο.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε νωρίς το πρωί έπειτα από εντατικές διαβουλεύσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα η Τερέζα Μέι να ταξιδέψει νωρίς το πρωί για τις Βρυξέλλες, για να ανακοινώσει τη συμφωνία μαζί με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Προηγήθηκαν, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, συνομιλίες της με την επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ αναφορικά με το θέμα του συνόρου.

Η σύσταση της Κομισιόν, η αναγνώριση δηλαδή πως έχει γίνει επαρκής πρόοδος, θα μεταφερθεί τώρα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που συγκαλείται την επόμενη εβδομάδα. Η Μέι δήλωσε πως περιμένει εκεί να εγκριθεί η «επίσημη» συμφωνία.

«Η πρωθυπουργός Μέι με διαβεβαίωσε πως έχει τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης. Σε αυτή τη βάση, πιστεύω πως έχουμε κάνει το βήμα που χρειαζόταν. Το σημερινό αποτέλεσμα ασφαλώς είναι συμβιβασμός» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας πως μπορούν πλέον οι συνομιλίες να περάσουν στη δεύτερη φάση, που αφορούν τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Όπως εξηγεί το Reuters, η εξέλιξη αυτή είναι κρίσιμη για το μέλλον της Μέι αλλά και για να συνεχιστούν ανεμπόδιστες οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και τη Βρετανία μετά τον Μάρτιο του 2019.

Ο κοινοβουλευτικός εταίρος της Μέι, το κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, που είχε διαφωνήσει στις προωθούμενες ρυθμίσεις για το σύνορο, τόνισε πως συμφωνήθηκε κείμενο που διευκρινίζει τον διακανονισμό στον οποίο κατέληξαν ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο. Η συμφωνία επιτεύχθηκε τέσσερις ημέρες μετά τις 11ωρες αντιρρήσεις του Μπέλφαστ, οι οποίες γκρέμισαν την απόπειρα που είχε κάνει η Βρετανίδα πρωθυπουργός να επιτευχθεί συμφωνία, τη Δευτέρα. Η προσπάθεια να αποτυπωθεί πρόοδος κατέρρευσε την τελευταία στιγμή, όταν το βορειοϊρλανδικό κόμμα άσκησε βέτο στο προσχέδιο της συμφωνίας, στο οποίο είχε ήδη δώσει τη συγκατάθεσή του το Δουβλίνο.

Έκτοτε η Τερέζα Μέι δεν σταμάτησε να προσπαθεί να επιτευχθεί συμφωνία, η οποία να είναι αποδεκτή από την ΕΕ, την Ιρλανδία αλλά και τους κοινοβουλευτικούς εταίρους της στο DUP, από τους οποίους εξαρτάται η κυβέρνησή της.

Το ιρλανδικό σύνορο, ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, θα είναι το μόνο χερσαίο σύνορο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ μετά το Brexit.

FocusFM 103.6 Live

Ζωντανα τωρα

Κυριάκος Βελόπουλος
Ραδ. παραγωγός: Κυριάκος Βελόπουλος
Πρόγραμμα: Focus με τον Βελόπουλο
Ώρες: 12:00 - 13:00

Ροη ειδησεων

Ο Τσαβούσογλου επαναφέρει το casus belli για τα 12 μίλια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 11:15

Αναδρομικά συνταξιούχων – Τα ποσά που δικαιούνται

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 10:27

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined