Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 22:37

Αλβανία: Παράνομη η απόφαση Μέτα για την ακύρωση εκλογών -Ο Ράμα ζήτησε τη βοήθεια ξένων διπλωματών

Ο Εντι Ράμα ζήτησε από ξένους διπλωμάτες τη βοήθειά τους για την εκτόνωση της έντασης
στην Αλβανία, την ώρα που η κεντρική εφορευτική επιτροπή έκρινε παράνομη την απόφαση του Ιλίρ Μέτα για την ακύρωση των δημοτικών εκλογών.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας συναντήθηκε στο γραφείο του στα Τίρανα με τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ. Επί 1,5 ώρα ο Ράμα προσπαθούσε να τους εξηγήσει γιατί επιμένει να γίνουν οι δημοτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου, όπως έχει προγραμματιστεί. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, με διάταγμα ακύρωσε τις εκλογές, ενώ η αντιπολίτευση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα απόσχει αλλά και θα προσπαθήσει να τις εμποδίσει.
«Φύγαμε με πολλά ερωτηματικά»
Ο Ράμα εμφανίστηκε να πιστεύει ότι η όποια ένταση προκληθεί θα είναι διαχειρίσιμη και ότι δεν μπορεί να επιτρέψει τη ματαίωση των δημοτικών εκλογών, γιατί θα δημιουργούνταν επικίνδυνο προηγούμενο για την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κάλεσε τους διπλωμάτες να μην υιοθετήσουν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και τους ζήτησε τη βοήθειά τους για να εκτονωθεί η ένταση.
«Φύγαμε με πολλά ερωτηματικά», δήλωσε στο ΑΠΕ μέλος της διπλωματικής αντιπροσωπείας αμέσως μετά την συνάντηση. «Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να προσεγγίζει το όλο θέμα της κρίσης μάλλον νομικίστικα και όχι στην πολιτική του διάσταση, όπως στην πραγματικότητα εξελίσσεται», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.
Παράνομη η απόφαση του προέδρου της Αλβανίας
Την ίδια ώρα, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Αλβανίας έκρινε παράνομη την απόφαση του Ιλίρ Μέτα για την ακύρωση των δημοτικών εκλογών.
Στην απόφαση αυτή κατέληξαν τα τέσσερα μέλη της επιτροπής που πρόσκεινται στο Σοσιαλιστικό κόμμα του Ράμα, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής και τα τρία μέλη της που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση αποχώρησαν, καταγγέλλοντας ότι το συγκεκριμένο όργανο δεν νομιμοποιείται να κρίνει αποφάσεις της ανωτέρας αρχής.
«Υπάρχει η πλειοψηφία για να πέσει ο Μέτα»
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έχει ήδη δρομολογήσει τη διαδικασία αποπομπής του Ιλίρ Μέτα, στο κοινοβούλιο. Η σχετική συνεδρίαση έχει οριστεί για την Πέμπτη και το θερμόμετρο της έντασης πλέον στη χώρα έχει ανέβει κατακόρυφα.
«Η πλειοψηφία έχει τις ψήφους για να ρίξει τον Μέτα και η σιωπή από τους διεθνείς εταίρους μας, ΗΠΑ και ΕΕ είναι ένας τρόπος αποδοχής αυτής της ακραίας ψηφοφορίας στη Συνέλευση για την απομάκρυνση του σημερινού αρχηγού του κράτους», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Γκράμος Ρούτσι. «Με μια διαδικασία αστραπή θα διορισθεί ο νέος πρόεδρος ο οποίος θα εγκρίνει την ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά και θα υποστηρίξει σθεναρά τη δημιουργία νέων θεσμών στη δικαιοσύνη», συμπλήρωσε.
Πηγή: iefimerida.gr

FocusFM 103.6 Live

Ζωντανα τωρα

Κυριάκος Βελόπουλος
Ραδ. παραγωγός: Κυριάκος Βελόπουλος
Πρόγραμμα: Focus με τον Βελόπουλο
Ώρες: 12:00 - 13:00

Ροη ειδησεων

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 10:15

Πέθανε ο δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης

ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 09:29

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined