Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 14:36

Στις Βρυξέλλες με ελάχιστες ελπίδες η Μέι

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, για ακόμη μια σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για το Brexit, λιγότερες από 24 ώρες μετά την «Πύρρειο» νίκη της στη Βουλή, καθώς επέζησε της πρότασης μομφής χθες το βράδυ, έχοντας όμως χάσει το 1/3 των βουλευτών του κόμματός της.

Πριν από τη Σύνοδο, στην οποία πρόκειται να ζητήσει διαβεβαιώσεις για την περιβόητη δικλείδα ασφαλείας στα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, το λεγόμενο «backstop», που είναι ένα απ' τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στον δρόμο της αποχώρησης απ' την Ε.Ε., θα έχει κάποιες διμερείς επαφές. Ήδη συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, ενώ πρόκειται να έχει συνομιλίες της τελευταίας στιγμής με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ. Τα μηνύματα ωστόσο από την Ένωση δεν είναι ιδιαίτερα θετικά για την Μέι, καθώς σε όλους τους τόνους τόσο οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων όσο και ηγέτες της έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας, απλώς άφησαν ένα μισάνοιχτο παράθυρο για περισσότερες διευκρινίσεις επί του «backstop». Η Γερμανία μάλιστα, μετά το ξεκάθαρο «όχι» που είπε προχθές η Μέρκελ στη Μέι για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης, φρόντισε να το επισημάνει και με ψήφισμα του κοινοβουλίου λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα, πάντως, με αντίγραφο του προσχεδίου της ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής που εξασφάλισε σήμερα το Reuters, η Ε.Ε. «προτίθεται να εξετάσει αν θα δοθούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις» στη Βρετανία όσον αφορά το backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία και την συμφωνία με τη Βρετανία για την σχεδιαζόμενη αποχώρησή της από την E.Ε.

Στο προσχέδιο, ένα έγγραφο έξι σημείων το οποίο προετοιμάζει η Ε.Ε. για την Τερέζα Μέι ώστε να συμβάλει στο να πείσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός το διαιρεμένο βρετανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την συμφωνία για το Brexit, επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε τέτοιες διαβεβαιώσεις δεν θα «αλλάζουν ή αντιβαίνουν» στην συμφωνία.

Τα άλλα 27 κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για μεγάλο μέρος του κειμένου και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ιδιαίτερα η παράγραφος που αφορά την πρόθεση της Ε.Ε. να προσφέρει περισσότερες διαβεβαιώσεις στην Βρετανία είναι πιθανό να αλλάξει αργότερα σήμερα λόγω της αντίθεσης της Ιρλανδίας όπως και άλλων χωρών μελών της Ε.Ε.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το BBC, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit σημειώνεται ότι η Ε.Ε. θα καταβάλει «τις καλύτερες προσπάθειες να διαπραγματευτεί και να καταλήξει σε μια μεταγενέστερη συμφωνία που θα αντικαταστήσει το backstop, ώστε να τεθεί σε ισχύ μόνο για μια σύντομη περίοδο και μόνο όσο είναι απολύτως απαραίτητο».

Με άλλα λόγια, εξηγεί το βρετανικό δίκτυο, η Ε.Ε. θα συνεχίσει να προσπαθεί τη διαπραγμάτευση μιας εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη κι αν το backstop ενεργοποιηθεί στο τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοικτή στο να προστεθούν διευκρινίσεις στη συμφωνία του Brexit αλλά δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις ουσίας για θέματα όπως η λύση του backstop στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Έτινγκερ.

FocusFM 103.6 Live

Ζωντανα τωρα

FocusFM
Ραδ. παραγωγός: FocusFM
Πρόγραμμα: Focus Music Night
Ώρες: 01:00 - 05:00

Ροη ειδησεων

Η πανσέληνος της «φράουλας» μαγεύει

ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019 22:47

Κρήτη: Βρέθηκε πτώμα σε χωράφι στο Ηράκλειο

ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019 22:35

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined