Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 08:52

Μέι: Στο τελικό στάδιο οι συνομιλίες για το Brexit

Στο «τελικό στάδιο» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε η Τερέζα Μέι, σε ομιλία της στο Λονδίνο. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις συνομιλίες «πάρα πολύ δύσκολες» αλλά τόνισε πως οι δύο πλευρές θα δουλέψουν όσο χρειαστεί για να καταγράψουν πρόοδο.

Η Μέι θα μιλήσει σήμερα στο υπουργικό της συμβούλιο, την ώρα που ορισμένοι από τους υπουργούς της πιστεύουν πως χρειάζεται αλλαγή σχεδίου.

Το «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων παραμένει το ιρλανδικό σύνορο και το πώς θα συνεχίσει η ροή των εμπορευμάτων απρόσκοπτα.

Σύμφωνα με το BBC, σε μέρος των Συντηρητικών εκφράζεται «μεγάλη οργή» για την προσέγγιση της Μέι. Τη Δευτέρα το βράδυ, ορισμένοι από τους υπουργούς της είχαν βραδινή έξοδο, κατά την οποία συζήτησαν και το Brexit, τα ενδεχόμενα μη επίτευξης συμφωνίας αλλά και το θέμα της Ιρλανδίας με το «backstop», διακανονισμός που θα εγγυηθεί πως δεν θα υπάρξουν ορατοί τελωνειακοί έλεγχοι.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δέχεται πιέσεις τόσο από τους υποστηρικτές της εξόδου από την ΕΕ όσο και από εκείνους που θέλουν παραμονή της χώρας, καθώς προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους του Brexit, που θα είναι οριστικό στις 29 Μαρτίου του 2019.

Και οι δύο πλευρές θα ήθελαν να συγκληθεί ειδική Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το θέμα στα τέλη Νοεμβρίου, για να υπογραφεί η συμφωνία αυτή, αλλά αυτή τη στιγμή ο χρόνος δεν τρέχει υπέρ τους.

Οι Βρυξέλλες λένε πως θα συγκαλέσουν τη Σύνοδο μόνο εφόσον διαφανεί συμφωνία στο θέμα του ιρλανδικού συνόρου. Μετά την επίτευξη συμφωνίας, η Μέι θα πρέπει να πείσει το κόμμα της και το βρετανικό κοινοβούλιο να υποστηρίξουν την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στη χθεσινή ομιλία της, η Τερέζα Μέι τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις για την αναχώρηση της χώρας από την ΕΕ είναι «στο τελικό στάδιο».

«Και εργαζόμαστε πολύ σκληρά, όλη τη νύχτα, για να πετύχουμε πρόοδο στα εναπομείναντα θέματα της συμφωνίας, που είναι σημαντικά. Και οι δύο πλευρές θέλουν τη συμφωνία, αλλά αυτό που διαπραγματευόμαστε είναι πάρα πολύ δύσκολο».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός σημείωσε πως «πάρα πολλοί Βρετανοί θέλουν η κυβέρνηση να προχωρήσει στο θέμα του Brexit. Θέλω να ξέρουν πως δεν θα συμβιβαστώ σχετικά με αυτό που ψήφισαν στο δημοψήφισμα. Αυτή δεν θα είναι μία συμφωνία με κάθε κόστος» κατέληξε.

FocusFM 103.6 Live

Ζωντανα τωρα

Τριαντάφυλλος Τσουφλάς
Ραδ. παραγωγός: Τριαντάφυλλος Τσουφλάς
Πρόγραμμα: Focus εν κινήσει
Ώρες: 16:00 - 17:00

Ροη ειδησεων

Αποφυλακίζεται ο Νίκος Ρωμανός

ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 16:00

Χωρίς νερό περιοχή της Θεσσαλονίκης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 13:09

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined