Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 18:31

Άκαρπη η σύσκεψη στο ΥΠΕΣ για τα 4χρονα στα νηπιαγωγεία

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης για το θέμα της υποχρεωτικής ένταξης στα νηπιαγωγεία από την ηλικία των τεσσάρων ετών, παρά την πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο υπουργείο Εσωτερικών, κατόπιν πρωτοβουλίας του Πάνου Σκουρλέτη.

Στη σύσκεψη, εκτός από τον υπουργό Εσωτερικών, συμμετείχαν ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και τα προεδρεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑΣΥΒΝ) και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ).

Από την πλευρά της κυβέρνησης προτάθηκε η σύσταση επιτροπής, με αντικείμενο την επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν από την υλοποίηση του μέτρου, κάτι που αρνήθηκαν οι εκπρόσωποι των αιρετών και των εργαζομένων στους δήμους, λέγοντας ότι ο σχετικός διάλογος θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί πριν από τη νομοθέτηση της ρύθμισης.

ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΝ προσανατολίζονται σε νέα κινητοποίηση την προσεχή Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, οπότε αναμένεται η ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπου περιλαμβάνεται και η επίμαχη διάταξη.
«Προχειρότητα από το υπουργείο»
Σε δηλώσεις τους, μετά τη συνάντηση, οι πρόεδροι της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας και της ΠΑΣΥΒΝ, Ευαγγελία Καλαϊτζή, ανέφεραν ότι θα παραδοθούν στη Βουλή χιλιάδες υπογραφές γονέων που αντιδρούν στη ρύθμιση.

Οι ανωτέρω κατηγόρησαν το υπουργείο Παιδείας για προχειρότητα και για έλλειψη στοιχείων σχετικά με τις πρόσθετες υποδομές που απαιτούνται για την απορρόφηση των παιδιών και πρόσθεσαν ότι θα αναγκαστούν γονείς να επιλέξουν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Δήλωσαν, επίσης, θετικοί στην υποχρεωτικότητα της διετούς φοίτησης στην προσχολική αγωγή, αλλά να δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να επιλέγουν μεταξύ του δημοτικού παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου.

Η κ. Καλαϊτζή επισήμανε ότι εάν υλοποιηθεί το μέτρο στο σύνολό του, θα μείνουν στον αέρα οι 2.000 θέσεις νηπιαγωγών, που υπηρετούν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ενώ δεν θα ανανεωθούν οι 1.200 συμβάσεις εργαζομένων.
Δεν κάνει πίσω ο Κ.Γαβρόγλου
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Γαβρόγλου φέρεται να είπε ότι η διάταξη θα ψηφιστεί ως έχει, ενώ επανέλαβε αυτά που είπε πρόσφατα στη Βουλή για σταδιακή ένταξη των τετράχρονων στα νηπιαγωγεία σε βάθος τριετίας, αρχής γενομένης από το σχολικό έτος 2018-19 σε 200 δήμους παραμεθόριων, νησιωτικών και τουριστικών περιοχών και στους υπόλοιπους δήμους τα επόμενα δύο έτη.

Η κ. Φωτίου διαβεβαίωσε, από την πλευρά της, ότι δεν θα κινδυνεύσουν θέσεις εργασίας βρεφονηπιαγωγών, ούτε θα υποβαθμιστούν οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, αντιθέτως θα δημιουργηθούν επιπλέον δομές.

Θετικοί στο μέτρο εμφανίστηκαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λειτουργών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς «αποτελούσε αίτημα χρόνων της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας», όπως σημείωσαν.

Ο πρόεδρος τη ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής, δήλωσε ότι τα νηπιαγωγεία της χώρας διαθέτουν κενές θέσεις για τα τετράχρονα, καθώς την περίοδο 2008-2009 φοιτούσαν 160.000 παιδιά, ενώ σήμερα 135.000. Όπως υπογράμμισε, ανάλογες αντιδράσεις περί ανεπάρκειας δομών υπήρξαν και το 2006 με τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, ωστόσο τα επόμενα τέσσερα χρόνια λειτούργησαν επιπλέον 392 νηπιαγωγεία.

Την ανάγκη χρηματοδότησης για πρόσθετες υποδομές και για διορισμούς εκπαιδευτικών που θα απαιτηθούν επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Σταύρος Πετράκης.
in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

FocusFM 103.6 Live

Ζωντανα τωρα

Κώστας Μπαρμπαγιάννης
Ραδ. παραγωγός: Κώστας Μπαρμπαγιάννης
Πρόγραμμα: Focus MORNING
Ώρες: 05:00 - 08:30

Ροη ειδησεων

VIDEO- ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης στον ΣΚΑΪ

ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 08:22

Ψυχρή εισβολή από σήμερα, με βροχές και καταιγίδες

ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 08:18

Έκρηξη βόμβας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 08:06

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί κληρονομικοί καρκίνοι

ΥΓΕΙΑ
Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018 21:22

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined