Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017 14:30

Ford: Σύντομα το αυτοκίνητο θα γίνει ο προσωπικός μας βοηθός

Έχουμε συνηθίσει στην ιδέα ότι τα αυτοκίνητα καταλαβαίνουν αυτά που λέμε.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι στο μέλλον μπορεί να γνωρίζουν και πώς νιώθουμε – μερικές φορές χωρίς να πούμε ούτε λέξη.

Σχεδόν το 90% όλων των νέων αυτοκινήτων αναμένεται να προσφέρουν λειτουργία φωνητικής αναγνώρισης μέχρι το 2022.

Το επόμενο βήμα για τα αυτοκίνητα του αύριο θα είναι να εντοπίζουν ανεπαίσθητες αλλαγές στις εκφράσεις του προσώπου μας καθώς και διακυμάνσεις και αυξομειώσεις στον τόνο της φωνής μας ενώ μιλάμε, κάνοντας πιο ευχάριστη την οδηγική εμπειρία.

Εξελιγμένα συστήματα – εξοπλισμένα με προηγμένα μικρόφωνα και κάμερες μέσα στο αυτοκίνητο – θα μπορούν να μαθαίνουν ποια τραγούδια επιθυμούμε να ακούμε όταν είμαστε στρεσαρισμένοι και τις περιπτώσεις που απλά απολαμβάνουμε τη σιωπή. Ο εσωτερικός φωτισμός της καμπίνας θα μπορεί επίσης να εναρμονίζεται με τη διάθεσή μας.

«Βρισκόμαστε στο δρόμο για την εξέλιξη του ‘ανθρώπινου’ αυτοκινήτου το οποίο θα μπορεί να σας λέει ένα αστείο για να ευθυμήσετε, να σας παρέχει συμβουλές όταν τις χρειάζεστε, να σας υπενθυμίζει γενέθλια και να σας κρατά σε εγρήγορση σε μακρινά ταξίδια» δήλωσε η Fatima Vital, senior director, Marketing Automotive, της Nuance Communications, που βοήθησε τη Ford στην ανάπτυξη της λειτουργίας φωνητικής αναγνώρισης (voice recognition) του συστήματος συνδεσιμότητας SYNC.

Ο φωνητικός έλεγχος μέσω υπολογιστικού νέφους (Cloud) προβλέπεται ότι θα διατίθεται για το 75% των νέων αυτοκινήτων μέχρι το 2022, και αναμένεται ότι τα μελλοντικά συστήματα θα εξελιχθούν σε προσωπικούς βοηθούς που αναπροσαρμόζουν ραντεβού και παραγγέλνουν φαγητό σε πακέτο όταν οι οδηγοί καθυστερούν στην κίνηση.

Οι φίλοι του κινηματογράφου θα θυμούνται στην ταινία “Her,” τη Samantha που υποδυόταν η ηθοποιός Scarlett Johansson να ικανοποιεί όλες τις επιθυμίες του Theodore Twombly, σαν ένα σύστημα φωνητικής αναγνώρισης, το οποίο με πρωτοφανή ακρίβεια, μάθαινε τη διάθεση, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του – και μόνο από τον τόνο της φωνής του. Πολύ σύντομα και το δικό σας αυτοκίνητο θα μπορεί να κάνει κάτι παρόμοιο.

Φέτος το καλοκαίρι το σύστημα συνδεσιμότητας SYNC 3 της Ford θα επιτρέπει στους οδηγούς να συνδέονται με την εικονική βοηθό Alexa της Amazon, επικοινωνώντας σε 23 διαφορετικές γλώσσες και πολλές τοπικές διαλέκτους. Έχοντας πρόσβαση σε πηγές του υπολογιστικού νέφους (cloud), τα αυτοκίνητα του μέλλοντος θα δίνουν τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερους οδηγούς να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα, εξαιρετική είδηση για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας.

«Φωνητικές εντολές όπως ‘I’m hungry’ και ‘I need coffee’ έχουν ήδη αναβαθμίσει το SYNC 3 σε επίπεδο προσωπικού βοηθού,» δήλωσε η Mareike Sauer, voice control engineer, Connectivity Application Team, της Ford Ευρώπης. «Στο επόμενο στάδιο, οι οδηγοί θα μπορούν να μιλάνε στη μητρική τους γλώσσα με τη δική τους προφορά, ακόμα και να χρησιμοποιούν δικές τους λέξεις, για μεγαλύτερη φυσικότητα του λόγου.»

Το Apple CarPlay™ προσφέρει έναν απλό τρόπο χρήσης του iPhone μέσα από την οθόνη αφής του αυτοκινήτου παρέχοντας στους χρήστες πρόσβαση σε φωνητικούς ελέγχους του Siri Eyes-Free, σε εφαρμογές Apple Maps, Apple Music, Λειτουργίες Τηλεφώνου και Μηνυμάτων και ποικίλες άλλες εφαρμογές. Το Android Auto™ προσφέρει Google Maps και μουσική στην οθόνη του αυτοκινήτου και επιτρέπει φωνητικό έλεγχο τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων*.

Ένα ερευνητικό πρόγραμμα που ‘τρέχει’ αυτή την εποχή η Ford με το Πολυτεχνείο του Άαχεν (RWTH) περιλαμβάνει τη χρήση πολλαπλών μικροφώνων για τη βελτίωση της επεξεργασίας του λόγου και τη μείωση των επιπτώσεων των εξωτερικών θορύβων και πιθανών διακοπών. Εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη διετία, τα συστήματα φωνητικού ελέγχου θα μας προτρέπουν να κάνουμε κάτι, όπως: «Θα θέλατε να παραγγείλετε λουλούδια για τη μητέρα σας την Ημέρα της Μητέρας;» «Να επιλέξω μία λιγότερο μποτιλιαρισμένη αλλά πιο αργή διαδρομή για το σπίτι;” και «Σας τελειώνει η αγαπημένη σας σοκολάτα και το αγαπημένο σας κατάστημα έχει διαθέσιμη. Θέλετε να σταματήσετε για να αγοράσετε;»

Στο μέλλον, ο έλεγχος μέσω χειρονομιών ή κινήσεων των ματιών, θα επιτρέπει στους οδηγούς να απαντούν στις τηλεφωνικές κλήσεις με ελαφρά κλίση της κεφαλής, να ρυθμίζουν την ένταση του ήχου με μικρές περιστροφικές κινήσεις και να ορίζουν τον προορισμό πλοήγησης ρίχνοντας απλά ένα βλέμμα στο χάρτη.

Υπάρχει λοιπόν κίνδυνος, όπως στην ταινία “Her” να ξεμυαλιστούμε με τα προηγμένα μας συστήματα φωνητικής αναγνώρισης;

«Πολλοί είναι ήδη ερωτευμένοι με τα αυτοκίνητά τους αλλά με τα νέα συστήματα που μαθαίνουν και προσαρμόζονται, περιμένουμε να δημιουργηθούν πολύ ισχυρές σχέσεις.» δήλωσε η Dominic Watt, λέκτορας του τμήματα Γλώσσας και Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του. «Το αυτοκίνητο σύντομα θα γίνει ο βοηθός μας, σύντροφος στο ταξίδι, το δεξί μας χέρι, και θα μπορείτε να συζητάτε τα πάντα και να ζητάτε οτιδήποτε, σε σημείο που πολλοί από εμάς ίσως ξεχνούν ότι μιλάμε σε ένα μηχάνημα.»

Στο μεγαλύτερη παγκόσμιο συνέδριο κινητής τηλεφωνίας ‘Mobile World Congress’ που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη την ερχόμενη εβδομάδα, η Ford θα αποκαλύψει τις επόμενες εξελίξεις στις μετακινήσεις και τη συνδεσιμότητα.

www.newx.gr

 

FocusFM 103.6 Live

Ζωντανα τωρα

Απόστολος Αβδελάς
Ραδ. παραγωγός: Απόστολος Αβδελάς
Πρόγραμμα: Focus πέταλο
Ώρες: 21:00 - 23:00

Ροη ειδησεων

Νίκη για την Εθνική

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 21:59

Συμπλοκή οπαδών στο κέντρο - Ένας τραυματίας στο 424 ΣΝΘ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 20:57

Επιτυχημένη η πρώτη επέμβαση για τον Ηλία Βρεττό

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 20:42

Δύο νεκροί σε επεισόδιο έξω από κατάστημα στη Ζυρίχη

ΚΟΣΜΟΣ
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 18:43

Άκαρπη η σύσκεψη στο ΥΠΕΣ για τα 4χρονα στα νηπιαγωγεία

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 18:31

Ρωσία: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος - Δύο νεκροί

ΚΟΣΜΟΣ
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 18:30

Τιμητική διάκριση στον ΠτΔ από την Εκκλησία της Ελλάδος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 18:10

Διαμεσολάβηση προτείνει ο ΤΑΡ στους φορείς της Καβάλας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 18:09

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined